Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Újabb erős utórengések rázták meg Délkelet-Kínát

2008.05.27. 14:21
Két újabb erős utórengés rázta meg Szecsuán tartományt, egyelőre áldozatokról és károkról nem érkezett jelentés, a rengés miatt pánik tört ki a tartományban.

Több mint 420 ezer ház omlott össze Kína Szecsuan tartományában a két keddi utórengés nyomán. Öt ember megsérült a tartomány Csingcsuan (Qingchuan) körzetében történt földmozgások következtében - jelentette a hivatalos Új Kína hírügynökség. Halálos áldozatokról nem érkezett jelentés.

A Richter-skála szerinti 5,4-es erősségű földmozgást délután 4 óra 3 perckor az eddigi legnagyobb utórengés helyszínén, a Szecsuan tartományi Csingcsuan járásban következett be, Senhszi tartomány Ningcsiang járásában pedig egy 5,7-es erősségű földmozgásról érkezett jelentés.

A kínai szakértők szerint az utórengések várhatóan még egy hónapon át folytatódhatnak, ami azért is aggasztja a mentőket, mert a földcsuszamlások során kialakult "földrengéstavak" bármikor eláraszthatják a még lakott településeket.

A május 12-i pusztító erősségű földrengés után közel 8000 ezer utórengés rázta meg Szecsuan tartományt, amelyek közül több száz földmozgás a Richter-skála szerinti 4-es erősség felett volt.