Krisztina
18 °C
24 °C

Újabb pokolgépes merénylet Üzbegisztánban

2004.03.30. 08:53
Orosz források szerint kedden, a reggeli órákban ismét pokolgépes merényletet követtek el Üzbegisztánban. Egy közúti ellenőrző pontnál robbantottak ismeretlenek. A merényletnek több sérültje van.
Újabb pokolgépes merénylet történt az üzbég főváros, Taskent körzetében, a robbanásnak sok sebesültje van - közölte az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség.

A Taskenttől 15 kilométerre lévő Kibrajszk térségében, egy közúti ellenőrző pontnál robbanás történt, majd ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak az ott lévő rendőrökre. A támadás tíz percig tartott.

Hétfőn tizenkilenc ember vesztette életét, 26 pedig megsebesült az üzbég fővárosban, Taskentben, illetve a buharai területen öngyilkos merényletek, rendőrség elleni támadások és egy pokolgépgyártó műhelynek helyet adó háznál történt robbanásban.

Az üzbég hatóságok a merényletek elkövetésével a szélsőséges iszlám erőket vádolják.

Szadik Szafajev üzbég külügyminiszter keddi sajtóértekezletén kijelentette, hogy a merényleteket külföldről szervezték. Szerinte közvetlen kapcsolat van a terrorista cselekmények és a Hizb at-Tahrir al-Iszlami (Iszlám Felszabadítás Pártja) nevű, Üzbegisztánban és a szomszédos Tádzsikisztánban betiltott csoportosulással.

Az üzbegisztáni székhelyű szervezet fő célja az, hogy megdöntse a volt szovjet Közép-Ázsiában létrejött önálló országok világi kormányait és egységes iszlám államot hozzon létre a térségben.