Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Hiábavaló véráldozat Üzbegisztánban?

2005.05.15. 17:23
Átvette az ellenőrzést vasárnap hajnalra a hadsereg és a katonaság az üzbegisztáni Andizsánban. Mindenfelé páncélosok és állig felfegyverzett katonák cirkálnak, miközben a lakosság megkezdte a halottak eltemetését. Kézben tartjuk a helyzetet, közölte az államfő hivatala, cáfolva az értesülést, miszerint katonák vették volna át az uralmat a városban. Átmenetileg ismét megnyitották az üzbég-kirgiz határt, Kirgizisztánban menekülttábort nyitottak. Meg nem erősített hírek szerint egy határvárosban nyolcan meghaltak egy újabb összecsapásban.
Nézze meg a képeket!
Továbbra is rendkívül feszült a helyzet az üzbegisztáni Andizsánban, ahol vasárnap hajnalra a katonák és a rendőrök szinte teljes mértékben átvették az ellenőrzést. Szemtanúk szerint a háromszázezres kelet-üzbegisztáni városban mindenütt katonai járművek cirkálnak, a fontosabb útkereszteződéseket páncélosok, állig felfegyverzett katonák őrzik. A hadsereg osztagai Andizsánban szombaton tüzet nyitottak több ezer tüntetőre, és összecsaptak fegyveres felkelőkkel.

A kormány teljeséggel ellenőrzése alatt tartja a helyzetet Andizsánban, ahol a megszokott rendben dolgoznak a hivatalok, működik az áramellátás, a telefonösszeköttetés, kommunikálja eközben Iszlám Karimov üzbég államfő hivatala. A város utcáin nincs megerősített járőrözés, nincsenek ellenőrző úttorlaszok, mondta az államfői hivatal sajtószolgálatának illetékese.

Újabb nyolc halott

Orosz külügy: tálib bujtogatók a háttérben
Aggodalmát hangoztatta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap az üzbegisztáni fejlemények miatt, úgy vélve, hogy "a tálib csoportok bizonyos képviselőinek" is szerepük van az eseményekben. "Eléggé nyugtalanító értesülések szerint a felkelést előre eltervezték - mondta a külügyminiszter az ITAR-TASZSZ hírügynökségnek. "Értesüléseink szerint a felkelést tervező csoport főként a tálibok bizonyos képviselőiből áll - folytatta Lavrov, aki szerint ha hagyják tevékenykedni a terroristákat, az egész térséget a válság szélére sodorják.

Amikor a tüntetések elkezdődtek, az üzbég államfő iszlám szélsőségeseket vádolt a megmozdulások megszervezésével.

Rendeződik a helyzet az üzbég-kirgiz határon fekvő Kara-Szu városában, ahová szombaton háromezer menekülő érkezett. Tüntetők szombaton elfoglalták a városi önkormányzat épületét és nagygyűlésen követelték a pénteken lezárt üzbég-kirgiz határ megnyitását.

A határvárosában hatszáz üzbég menekülő - köztük 22 sebesült - szombaton átjutott a kirgiz területre. A város üzbég oldalán vasárnap kinyitottak az üzletek, és az üzbég kereskedőket útlevelük szigorú ellenőrzése mellett átengedték kirgiz piacokra, közölték a hatóságok. A határt öt napra nyitották meg.

Harcokról számoltak be azonban a kelet-üzbegisztáni Tefektos határvárosban. Szemtanúk szerint üzbég katonák és fegyveresek egy csoportja csapott össze vasárnap; a fegyveresek átmenekültek Kirgizisztánba. Hivatalosan nem erősítették meg e beszámolókat, de külföldi tudósítók vérfoltokat láttak a város több utcájának kövezetén. A szemtanúk szerint nyolc üzbég katona vesztette életét a harcban.

Menekülttábor nyílt Kirgizisztánban

Vasárnap a menekülthullámra számítva fogadótábort nyitottak Kirgizisztán délnyugati részén, közölték a kirgiz hatóságok. A területükre átjutott üzbég menekültek száma vasárnapra elérte a kilencszázat.

A Dzsalalábád térségében létrehozott tábor egyelőre csak a legszükségesebb segélynyújtásra alkalmas. Az ENSZ Fejlesztési Programjának kirgizisztáni képviselője megerősítette, hogy a kirgiz hatóságok fogadótábort hoztak létre.

A tádzsik-üzbég határon stabil a helyzet, a határőrök nem tapasztaltak menekültáradatot - közölték tádzsik illetékesek. Ez a határszakasz továbbra is lezárva marad.

Megerősítették: ötszáz halott az iskola előtt

Egy helyi emberjogi aktivista szombaton azt állította, hogy Andizsánban a halottak száma elérheti az ötszázat is. Megerősítette ezt vasárnap reggel egy neve elhallgatását kérő orvosnő is. Mint mondta, a katonák által őrzött 15. számú andizsáni iskola előtt körülbelül ötszáz holttest fekszik. Sorra érkeznek a város lakói, hogy azonosítani próbálják hozzátartozóikat. Hozzátette, hogy péntek óta a rendkívül durva hatósági fellépés és a tüntetések miatt mintegy kétezer személy sebesült meg.

Az állami orosz televízió arról számolt be, hogy a hozzátartozók megkezdték a holttestek eltemetését, illetve elszállítását, miközben a kórházak megteltek sebesültekkel és holttestekkel.

Egy brit diplomata szerint nem lesz demokratikus fordulat
Az Üzbegisztánban zajló, eddig több száz halálos áldozatot követelő tüntetések aligha vezetnek olyan fordulathoz, amilyen néhány más volt szovjet köztársaságban zajlott le, közölte egy tekintélyes brit diplomata, aki két évet töltött az üzbég fővárosban. Nagy-Britannia korábbi taskenti nagykövete, Craig Murray az üzbég kormány "brutális természetével" indokolta, hogy a zavargások nem eredményeznek olyan fordulatot, amilyen Grúziában, Ukrajnában vagy másutt ment végbe. diplomata, aki 2002 és 2004 között szolgált az üzbég fővárosban, úgy vélte, hogy a hadsereg vérbe fojtja a felkelést. Craig Murray azért kényszerült elhagyni Taskentet, mert élesen bírálta Iszlam Karimov elnök tekintélyelvű politikáját.

A tüntetések pénteken kezdődtek a kelet-üzbegisztáni Andizsánban, a tiltakozók Iszlám Karimov elnök lemondását követelik.

Az államfő ugyanakkor iszlám szélsőségeseket vádolt a tiltakozó megmozdulások megindításával; konkrétan a Hizb ut-Tahrír al-Iszlámi (Iszlám Felszabadítás Pártja) betiltott terrorszervezetet, amelynek szóvivője cáfolta az elnök állítását.

Üzbegisztán az Egyesült Államok szövetségese az Irak elleni hadműveletben. A nyugat ugyanakkor azzal vádolja az 1989 óta uralmon lévő elnököt, hogy durván megsérti az emberi jogokat. Értesülések szerint meghaladja a hatezret a vallási vagy politikai okokból bebörtönzöttek száma az országban.