Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Súlyos börtön az üzbég lázadóknak

2005.11.14. 15:58
Az alkotmányos rend megdöntésére törekedtek, terrorista eszközöket is bevetettek a májusi üzbegisztáni lázadás résztvevői, döntött az ország legfelsőbb bírósága. A lázadók közül tizenötöt ítéltek súlyos börtönbüntetésre.

Súlyos, 14-től 20 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtották hétfőn a májusi, vérbe fojtott üzbegisztáni felkelés 15 résztvevőjét. A legfelsőbb bíróság terrorizmus, az alkotmányos rend megdöntésére tett kísérlet, gyilkosság és túszok szedése miatt rótta ki az ítéletet.

Májusban szemtanúk szerint ötszáz ember vesztette életét Andizsán városában, amikor a katonaság belelőtt a tüntetőkbe. A hatóságok szerint 187 ember, többségében külföldről fizetett terrorista halt meg, amikor megkísérelte, hogy iszlám alapokon nyugvó államot hozzon létre.

Az ügyész szerint a lázadást külföldről szervezték "az emberi jogok leple alatt". A vádlottak már a szeptemberben megkezdett per első napján beismerték bűnösségüket, és bocsánatot kértek Iszlam Karimov üzbég elnöktől. Külföldi jogi megfigyelők a bírósági eljárást komédiának minősítették, s szerintük a vallomások egy részét kínzással csikarták ki a vádlottakból.

A lázadás azzal kezdődött, hogy egy 60-100 fős fegyveres csoport május 12-én megrohant egy börtönt Andizsánban, kiszabadított több ezer foglyot, köztük 23 olyan személyt, akik ellen muzulmán szélsőséges szervezethez tartozás vádjával folyt büntetőeljárás. Egyikük szerint az Akramíja nevű, betiltott muzulmán szervezetnek köszönhették kiszabadulásukat. A fegyveresek később elfoglalták a helyi kormányépületet, s elbarikádozták magukat ott, túszul ejtve tucatnyi rendőrt.

Másnap utcai tüntetések és összecsapások voltak a városban. Az ország vezetése bevetette a hadsereget, amely rövid úton vérbe fojtotta az emberi jogok megsértéséért bírált kormányzat leváltását követelő mozgalmat. A felkelés leverésében alkalmazott véres eszközöket, túlzó erőszakot utóbb elítélte az Európai Unió és az Egyesült Államok is.