Árpád
-2 °C
3 °C

Nem engedik elhalasztani a határok lebontását

2006.09.16. 13:11
Közös fellépést terveznek az amerikai vízummentesség ügyében a Visegrádi Csoport államfői. Két napos lányi tanácskozásukon elutasították az EU bürokratáinak felvetését a schengeni csatlakozás, a határok lebontásának egy éves elhalasztásáról.

Bár az Európai Unió egy évvel elhalasztaná, a Visegrádi Csoport négy államgője regaszkodik hozzá, hogy az új tagállamok már 2007-ben csatlakozhassanak a schengeni övezethez. A Prága melletti Lány kastélyában ülésező négy államfő közös álláspontját Sólyom László ismertette.

Teljes az összhang

A vendéglátó Václav Klaus szerint egyetértés volt abban, hogy a visegrádi országok diszkriminációnak tekintenék, ha 2007-ben nem kerülnének be a schengeni övezetbe. "Ebben a kérdésben teljes volt köztünk az összhang. Mindnyájan egyformán látjuk a helyzetet" - szögezte le Klaus. "Nem kívánunk panaszkodni, de úgy véljük semmiképpen sem lenne jó, ha később kapcsolódnánk be a schengeni térségbe" - mondta újságíróknak Lech Kaczynski, lengyel államfő.

A schengeni övezet 2007-re tervezett kiszélesítésének elhalasztásáról a múlt héten nyilatkoztak az Európai Bizottság vezető képviselői.

Vízummentességet követelnek

A Visegrádi Csoport államfői tanácskozásukon továbbra is fontosnak tartották Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia együttműködését. "Tudatosítjuk, hogy új tagjai vagyunk az Európai Uniónak, s ebből kifolyólag szükségesnek tartjuk a közös fellépést, lépéseink koordinációját" - jegyezte meg Klaus.

Lech Kaczynski nyilatkozatában leszögezte, hogy minél hamarabb el kell érni a munkaerő szabad áramlása problémájának a megoldását is. Tiszteletben kell tartani azt az elvet, hogy az Európai Unióban minden ország egyenlő jogokkal rendelkezik, mondta.

Sólyom László szerint az elnökök abban is egyetértettek, hogy szükség van a Visegrádi Alap megerősítésére, s koordinálni szeretnék lépéseiket annak érdekében is, hogy állampolgáraik vízum nélkül utazhassanak az Egyesült Államokba.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?