Móric
14 °C
17 °C

Nem engedik elhalasztani a határok lebontását

2006.09.16. 13:11
Közös fellépést terveznek az amerikai vízummentesség ügyében a Visegrádi Csoport államfői. Két napos lányi tanácskozásukon elutasították az EU bürokratáinak felvetését a schengeni csatlakozás, a határok lebontásának egy éves elhalasztásáról.

Bár az Európai Unió egy évvel elhalasztaná, a Visegrádi Csoport négy államgője regaszkodik hozzá, hogy az új tagállamok már 2007-ben csatlakozhassanak a schengeni övezethez. A Prága melletti Lány kastélyában ülésező négy államfő közös álláspontját Sólyom László ismertette.

Teljes az összhang

A vendéglátó Václav Klaus szerint egyetértés volt abban, hogy a visegrádi országok diszkriminációnak tekintenék, ha 2007-ben nem kerülnének be a schengeni övezetbe. "Ebben a kérdésben teljes volt köztünk az összhang. Mindnyájan egyformán látjuk a helyzetet" - szögezte le Klaus. "Nem kívánunk panaszkodni, de úgy véljük semmiképpen sem lenne jó, ha később kapcsolódnánk be a schengeni térségbe" - mondta újságíróknak Lech Kaczynski, lengyel államfő.

A schengeni övezet 2007-re tervezett kiszélesítésének elhalasztásáról a múlt héten nyilatkoztak az Európai Bizottság vezető képviselői.

Vízummentességet követelnek

A Visegrádi Csoport államfői tanácskozásukon továbbra is fontosnak tartották Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia együttműködését. "Tudatosítjuk, hogy új tagjai vagyunk az Európai Uniónak, s ebből kifolyólag szükségesnek tartjuk a közös fellépést, lépéseink koordinációját" - jegyezte meg Klaus.

Lech Kaczynski nyilatkozatában leszögezte, hogy minél hamarabb el kell érni a munkaerő szabad áramlása problémájának a megoldását is. Tiszteletben kell tartani azt az elvet, hogy az Európai Unióban minden ország egyenlő jogokkal rendelkezik, mondta.

Sólyom László szerint az elnökök abban is egyetértettek, hogy szükség van a Visegrádi Alap megerősítésére, s koordinálni szeretnék lépéseiket annak érdekében is, hogy állampolgáraik vízum nélkül utazhassanak az Egyesült Államokba.