Bernadett
0 °C
4 °C

Havel a lappangó fasizmus veszélyére figyelmeztet

2006.05.08. 12:08
Május elsején a cseh rendőrség súlyosan bántalmazott egy, az újfasiszták ellen tüntető nőt. Václav Havel, Csehszlovákia, illetve Csehország volt elnöke vasárnap a posztkommunista világot veszélyeztető neonácizmus veszélyeire hívta fel a figyelmet.
#alt#
Tüntető neonácik május elsején Prágában (Fotók: AFP)

Václav Havel elítélte azt a magatartás, amelyet a rendfenntartó erők alkalmaztak Katerina Jacques polgárjogi aktivista, a kormány emberi jogi és esélyegyenlőségi hivatalának igazgatója ellen. A 34 éves asszonyt, aki a második helyen szerepel a június 2-3-i cseh parlamenti választásokra készülő zöldek listáján, 11 és 12 esztendős gyermeke szeme láttára a földre lökte és ütlegelte egy rendőr, majd előállították. (Az esetről lásd keretes írásunkat.)

Havel a cseh televízió egyik vitaműsorának a vendégeként leszögezte: meglátása szerint egyes cseh politikusok némely kijelentéseikkel, ha akaratlanul is, de a neonácizmusnak kedvező légkör kialakulását segítik elő.

Megverték, szidalmazták, gúnyolták

A szenvedő fél a Lidové Noviny című cseh lapnak az esetről azt mondta, rászólt a neonáci fölvonulás ellen tiltakozó csoportra felügyelő egyik rendőrre, hogy ne lökdösse, aki erre megverte. A rendőrség ezután előállította a nőt, hat órán át tartották fogva egy prágai rendőrőrsön, ahol tovább bántalmazták. Jacques elmondta, hogy a rendőr és társai mindvégig szidalmazták, gúnyolták.

Frantisek Bublan cseh belügyminiszter mindazonáltal személyesen bocsánatot kért Katerina Jacques-tól, vizsgálatot rendelt el az ügy feltárására, s kilátásba helyezte az intézkedő - az eljárás tartamára állásából fölfüggesztett - rendőr elbocsátását.

Havel azokat a jelenségeket idézte példaként, amikor egyes politikusok azt igyekeznek bizonygatni, hogy egy dél-csehországi II. világháborús roma koncentrációs tábor kevésbé volt rossz, mint a külföldi lágerek, amikor azt állítják, hogy a Csehországban ápolt elmebetegek ketreces ágyba zárása elmarad a külföldi kezelési eljárások kegyetlenségétől, vagy amikor elvitatják a homoszexuális kisebbség jogát arra, hogy fellépjen saját érdekeiért.

A volt államfő szerint az efféle kijelentések az etnikai tisztaság hazafias eszményét fedik, ami nagyon veszélyes.

Havel egyben hangoztatta, hogy a Csehországban léteznek jól szervezett neonáci mozgalmak, amelyeknek saját tömegtájékoztatási eszközeik is vannak. Szerinte Csehországban "régóta úgy tűnik", hogy a rendőrség elnézőbb az újfasisztákkal, mint az ellene tiltakozókkal.

#alt#
A volt elnök

A volt elnök annak a véleményének adott hangot, hogy a felelős cseh politikusoknak az eddiginél erélyesebben kellene fellépniük mindezen jelenségek ellen.

A volt cseh és csehszlovák elnök hivatali évei lejárta után következetesen kiáll a szabadságjogok mellett. Az együtt élő heteropárokkal azonos jogokat követelt az élettársi viszonyban lévő melegpároknak, védelmébe vette például a technorajongókat, amikor a rendőrség szétverte egyik rendezvényüket. Folyamatosan bírálja a kubai vagy fehérorosz antidemokratikus vezetést, vagy Moszkva csecsen-politikáját.