Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Izraelben vádat emeltek három Hezbollah-tag ellen

2006.09.18. 19:26
Vádat emeltek hétfőn Izraelben a Hezbollah libanoni síita mozgalom három tagja ellen, akik támogatták a szervezetnek az izraeli-libanoni határon végrehajtott júliusi akcióját, amelynek nyomán Izrael háborút indított Libanon ellen.

A húszas éveikben járó három arabot, akiket Dél-Libanonban fogtak el a július 12-én megindított 34 napos háborúban, gyilkossággal, gyilkossági kísérlettel és terrorszervezethez tartozással vádolják a názáreti körzeti bíróságon megkezdődött perben.

A Hezbollah július 12-én felső-galileai izraeli határőrposztok és a határ menti Slomi település ellen végrehajtott rajtaütésben megölt nyolc izraeli katonát, és magával hurcolt két másikat.

Az ügyészség szerint a vádlottak Iránban kaptak kiképzést, és közülük kettőt rajtakaptak, amint támadást készítenek elő a Dél-Libanonba behatoló izraeli egységek ellen.

A védők azzal érveltek, védenceiknek - akik nem tagadják, hogy a Hezbollah tagjai - kijár a hadifogoly státus, vagyis nem lehet őket perbe fogni, hanem fogolycsere keretében vissza kell juttatni őket Libanonba.

Az izraeli igazságügy-minisztérium szóvivője ezzel szemben leszögezte, "a vádlottak nem hadifoglyok". Mint mondta, "a Hezbollah szándékosan támad polgári célpontokat, (ráadásul) a polgári lakosság közé elvegyülve, ezt pedig egyértelműen tiltja a hadijog".

Izraeli politikai források szerint a most vád alá helyezett három Hezbollah-tagot Izrael el fogja engedni a júliusban elrabolt két izraeli katona kiszabadulását célzó fogolycsere részeként még akkor is, ha időközben hosszú börtönbüntetést szabnának ki mindhármukra.