Gusztáv
3 °C
7 °C

Izraelben vádat emeltek három Hezbollah-tag ellen

2006.09.18. 19:26
Vádat emeltek hétfőn Izraelben a Hezbollah libanoni síita mozgalom három tagja ellen, akik támogatták a szervezetnek az izraeli-libanoni határon végrehajtott júliusi akcióját, amelynek nyomán Izrael háborút indított Libanon ellen.

A húszas éveikben járó három arabot, akiket Dél-Libanonban fogtak el a július 12-én megindított 34 napos háborúban, gyilkossággal, gyilkossági kísérlettel és terrorszervezethez tartozással vádolják a názáreti körzeti bíróságon megkezdődött perben.

A Hezbollah július 12-én felső-galileai izraeli határőrposztok és a határ menti Slomi település ellen végrehajtott rajtaütésben megölt nyolc izraeli katonát, és magával hurcolt két másikat.

Az ügyészség szerint a vádlottak Iránban kaptak kiképzést, és közülük kettőt rajtakaptak, amint támadást készítenek elő a Dél-Libanonba behatoló izraeli egységek ellen.

A védők azzal érveltek, védenceiknek - akik nem tagadják, hogy a Hezbollah tagjai - kijár a hadifogoly státus, vagyis nem lehet őket perbe fogni, hanem fogolycsere keretében vissza kell juttatni őket Libanonba.

Az izraeli igazságügy-minisztérium szóvivője ezzel szemben leszögezte, "a vádlottak nem hadifoglyok". Mint mondta, "a Hezbollah szándékosan támad polgári célpontokat, (ráadásul) a polgári lakosság közé elvegyülve, ezt pedig egyértelműen tiltja a hadijog".

Izraeli politikai források szerint a most vád alá helyezett három Hezbollah-tagot Izrael el fogja engedni a júliusban elrabolt két izraeli katona kiszabadulását célzó fogolycsere részeként még akkor is, ha időközben hosszú börtönbüntetést szabnának ki mindhármukra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!