Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Szégyenkeznek Vadim Tudor viselkedése miatt

2001.10.10. 14:54
Román ellenzéki politikusok egy része levélben jelezte a szenátus elnökének: nem kívánnak ugyanannak a külföldre utazó delegáció tagjai lenni, melyben a Nagy-Románia Párt elnöke, Corneliu Vadim Tudor is részt venne. A szélsőséges megnyilatkozásairól elhíresült politikus tevékenységét maga Ion Iliescu államfő is bírálta.
A Nemzeti Liberális Párt, a Demokrata Párt és az RMDSZ szenátorai kedden levélben fordultak a szenátus elnökéhez, Nicolae Vacaroiuhoz, melyben jelzik: nem hajlandók ugyanannak a külföldre utazó delegáció tagjai lenni, melyben a Nagy-Románia Párt elnöke, Corneliu Vadim Tudor is részt venne.

Vadimnak "hiányzik az erkölcsi jellemzője"

Corneliu Vadim Tudor viselkedése minősíthetetlen
A küldöttség Romániát képviselné november 12-27. között Japánban, Dél-Koreában és a Fülöp-szigeteken tett hivatalos látogatásokon. A román szenátus mindegyik pártja egy-egy képviselőt küldene a látogatásra; a Nagy-Románia Párt elnökét, Corneliu Vadim Tudort nevezte meg küldötteként.

A Nemzeti Liberális Párt szenátusi frakciójának vezetője, Radu F. Alexandru szerint a levelet aláíró pártok úgy vélik, hogy Vadimnak "hiányzik az az erkölcsi jellemzője, mely a román szenátus nemzetközi képviseletére jogosítaná fel" és emiatt úgy döntöttek, inkább nem képviseltetik magukat a delegációban.

A közelmúltban a román kormány is "megharagudott" Vadimra és elhatározta, hogy többé nem áll szóba vele. A román fővárosban lévő EU országok követségei, illetve európai alapítványok romániai képviseletei is elhatározták: rendezvényeikre a Nagy-Románia Pártot ezentúl nem hívják meg.

"Megbocsáthatatlan és minősíthetetlen" Vadim viselkedése

A román elnök, Ion Iliescu is nyíltan bírálta viselkedése és szabadszájú kijelentései miatt a Nagy-Románia párti politikust. Az államfő egy tévéműsorban kijelentette, hogy Vadim olyan dolgokról tett tanúbizonyságot, melyek elmebetegségre utalnak. Az államfő szerint a Nagy-Románia Pártban vannak értelmes emberek is, de a párt elnökének viselkedése "megbocsáthatatlan és minősíthetetlen". A műsorban az államfő beismerte, hogy 1996 előtt vélt szövetségeseik, "Vadim és Funar urak" felelőtlen viselkedése miatt számos bírálat érte és most is sokszor miattuk szégyenkezik .