Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Hazugsággal vádolják Vadim Tudort

2001.10.12. 13:07
Hamis információ terjesztéséért a román Legfelsőbb Bírósághoz tartozó ügyészség indítványozta Corneliu Vadim Tudor szenátor és egyik képviselőtársa mentelmi jogának megvonását. A Nagy-Románia Párt elnöke a szeptember 11-i terrortámadás után kijelentette: Románia területén 1994-1996 között 108 palesztin harcost képzett ki saját költségén a román állam.

Fenntartja szeptember 14-én tett kijelentéseit a Nagy-Románia Párt elnöke, Corneliu Vadim Tudor - jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján a pártelnök - miszerint a román állam 1994-1996 között 108, a Hamasz terrorszervezethez tartozó, palesztin harcosokat képeztek ki Románia területén.

A pártelnök és képviselőtársa, Danut Saulea szerint a képzés helyszíne a kormányőrség feladatait ellátó szolgálat központja volt, és mindez egymillió dollárjába került a román államnak. A kiképzés - Vadim szerint - többek között Ion Iliescu államfő jóváhagyásával történt, ám az elnöki szóvivő iroda ezt az értesülést is határozottan cáfolta.

Hamis információk terjesztésével vádolják

A Legfelsőbb Bírósághoz tartozó ügyészség csütörtökön elkezdte a Nagy-Románia Párt szenátorának és képviselőjének mentelmi jogának megvonási eljárását. Az ügyészség hamis információk terjesztésével vádolja a két tisztségviselőt.

Az ügyészség csütörtöki közleménye szerint a két nagy-romániás képviselő "alaptalan kijelentései" súlyos károsítják Románia nemzeti érdekeit, különösen akkor, amikor a román állam legfőbb méltóságai elkötelezték magukat és az országot a terrorizmus ellen indított nemzetközi harc mellett.

Vadim Tudor magányossága

Botrányos kijelentései és viselkedése miatt Corneliu Vadim Tudorra csupán párttársai nem haragszanak: szenátortársai például nem voltak hajlandók vele együtt egy küldöttségben külföldre utazni. A vitának a szenátus elnöke, Nicolae Vacaroiu vetett véget: Vadimot kitiltotta a küldöttségből.

A közelmúltban a román kormány is "megharagudott" Vadimra, és elhatározta, hogy többé nem áll szóba vele. A román fővárosban lévő EU-országok követségei, illetve európai alapítványok romániai képviseletei is elhatározták: rendezvényeikre a Nagy-Románia Pártot ezentúl nem hívják meg.