Alfréd
-2 °C
2 °C

Felfüggesztették Vadim Tudor mentelmi jogát

2001.11.29. 13:11
A román szenátus felfüggesztette a hamis információk terjesztésével vádolt Corneliu Vadim Tudor szenátor, a Nagy-Románia Párt elnökének mentelmi jogát. Tudor az Egyesült Államokat ért szeptember 11-i támadás után azt állította: Románia 1994-1996 között több mint száz Hamasz-terrorista kiképzését finanszírozta.

A román szenátus csütörtöki ülésén felfüggesztette a Nagy-Románia Párt elnöke, Corneliu Vadim Tudor mentelmi jogát. A teremből a nagy-romániás szenátorok a napirendi pont bejelentésekor kivonultak, így a 140 szenátor helyett csupán 90 volt jelen a szavazáskor. A mentelmi jog megvonására a jelenlévők döntő többsége szavazott, csupán két ellenszavazatot regisztráltak.

Perelhető a szenátor
Az ügyészség azért kezdeményezte októberben a szenátor mentelmi jogának felfüggesztését, mert Vadim Tudor a szeptember 11-i terrortámadások után azt állította, a román állam 1994-1996 között 108, a Hamasz terrorszervezethez tartozó, palesztin harcost képzett ki. A képzés helyszíne a kormányőrség feladatait ellátó szolgálat központja volt, és mindez egymillió dollárjába került a román államnak. A kiképzés - Vadim szerint - többek között Ion Iliescu államfő jóváhagyásával történt, ám az elnöki szóvivő iroda ezt az értesülést is határozottan cáfolta.

A szavazás előtt felszólalt az igazságügyi miniszter, Rodica Stanoiu, aki arra kérte a szenátorokat, szavazzák meg a mentelmi jog megvonását. A miniszter asszony jelentése szerint az ügyészség nyomozása során nem talált olyan bizonyítékokat, mely a szenátor nyilatkozatait bizonyította volna.

A Szenátus szabályzatának 169. paragrafusa értelmében a mentelmi jogától megfosztott szenátor így perbe fogható. Az ügyészség hamis információk terjesztéséért kívánja felelősségre vonni Tudort.

A pártelnök mentelmi jogát eddig háromszor függesztették fel. Először az 1996-os választások előtt, de mivel Vadimot újra megválasztották szenátorrá, az újonnan visszakapott mentelmi jog megvonásának tárgyalását a szenátorok visszautasították. 1998-ban az akkori igazságügyi miniszter két alkalommal is kérte a mentelmi jog felfüggesztését különböző rágalmazási vádak miatt.