Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

Vádat emelhetnek az FPÖ salzburgi elnöke ellen

2001.01.04. 10:55
Bíróság elé állíthatják Karl Schnell szabadságpárti politikust, amiért Hilmar Kabas nevű párttársa védelmére kelt. Kabas ugyanis Thomas Klestil osztrák elnökre azt mondta, hogy az gazember. Schnell szerint az általa használt 'Lump' enyhe kifejezés, és ellene huszonegyedik századi felségsértési ügy zajlik.
Karl Schnell
fotó: Salzburger Nachrichten
Thomas Klestil osztrák elnök hozzájárult ahhoz, hogy az államügyészség vádat emeljen Karl Schnell, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) salzburgi elnöke ellen, amiért az Hilmar Kabas nevű párttársa védelmére kelt - adta hírül a Salzburger Nachrichten. Kabas az osztrák elnökre azt mondta, hogy az gazember.

Ősz óta kétséges volt, mi lesz Schnell sorsa. A vitatott kijelentést november 28-án tette az egyik pártrendezvényen, a bécsi FPÖ-vezér májusi megjegyzésére utalva - emlékeztet a Standard.

Májusban az FPÖ 26. bécsi kongresszusán Hilmar Kabas azért nevezte Klestilt gazembernek, mert az államfő nem járult hozzá a politikus miniszteri kinevezéséhez.

A bécsi FPÖ-vezér szó szerint ezt mondta: Klestil úgy viselkedett, mint egy gazember, szégyen, hogy ilyen elnökünk van.

A Német Értelmező Kéziszótár szerint
A DUDENben a Humpen kifejezés alatt a görög kýmbosra utaló szócikket lelhetünk. Ez annyit tesz, mint 1. csésze, serpenyő, 2. kagylóhéj illetve 3. véredény vagy 4. tál (Schüssel!), esetleg 5. fedeles nagy söröskancsó.

A Dump maga semmit nem jelent, elhangozhatott azonban dumpf formájában - 1. dohos 2. nyomasztó, nyomott, komor, szorongó 3. érzéketlen, fásult 4. tompa, fojtott, kongó, vagy mondhatta volna azt, hogy Dung, de ezt is biztosan tagadná, mert annyit tesz: trágya.

Később Kabas úgy emlékezett, hogy nem Lumpot, hanem Dumpot mondott, máskor azt bizonygatta, az ő száját csak a Hump szó hagyta el.

Végül kijelentette: nem is emlékszik pontosan, mit is mondott, de Lumpot Klestillel kapcsolatban egészen biztosan nem.

Az illetékes ügyész szerint nem biztos, hogy vádat emelnek Schnell ellen, és kérik mentelmi jogának felfüggesztését.

Klestil - aki egyébként további periódusra nem jön számításba elnökként -, azzal érvelt, hogy Kabas korábban rasszista kampányolást folytatott, döntését pedig azzal indokolta, hogy az elnökség intézményének meg kell adni a törvényes védelmet, márpedig Karl Schnell az elnöki tisztség méltóságán ejtett csorbát.

Az osztrák büntetőtörvénykönyv büntetendőnek minősít minden olyan, a hivatal tekintélyét romboló cselekedetet, amely a szövetségi elnök, a parlament, a hadsereg, avagy bármelyik hatóság ellen irányul. Az államügyészség szerint Schnell megjegyzése kimeríti ezt a kategóriát. A maximálisan kiszabható büntetés 3 hónap elzárás vagy 810 ezer schilling pénzbüntetés.

,,Én is egy kis gazember vagyok"

Schnell a vádak ellenére kitart korábbi szavai mellett. A salzburgi FPÖ-elnök az ORF rádiónak adott nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy neki semmi kifogása nem lenne az ellen, ha őt valaki gazembernek nevezné. "Sőt, épp ellenkezőleg. Hisz magam is egy kis gazember vagyok a politikai életben, aki egy kis lázadást szít" - nyilatkozta ugyanakkor.

Szemantikai vita
Lump m [~en, ~e(n)] 1. gazember, aljas alak, hitvány alak, gézengúz 2. korhely, lump

Szemantikai vitába is bocsátkozott, hogyan is kellene szerinte a 'lump' szót értelmezni, és újfent hangsúlyozta, hogy ami a 'lump' kifejezést illeti, az szerinte fölöttébb enyhe, az ő vidékükön a gyermekeket illetik hasonló jelzővel. Scnell szerint egyébként arról van szó, hogy egy relatív jelentéktelen helyi politikus szerepét túlértékelték. Szerinte ami ellene zajlik, az várható volt, s afféle huszonegyedik századi felségsértési ügy.

Az FPÖ elnöksége bírálta Schnell inkriminált kijelentését, de egyebet nem tervez. Herbert Scheibner, az FPÖ helyettes elnöke, védelmi miniszter azt nyilatkozta, hogy a pártból való kizárás csakis akkor jön szóba, ha valaki a magatartásával kárt okoz a pártnak, ez pedig jelen esetben nem áll fenn.  • Vennék
  • Hírek