Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Nemzetiségi rendőrcsapat vigyázna a vajdasági kisebbségekre

2004.07.15. 17:16
A magyar külügyminiszter, a Vajdasági Magyar Szövetség, egy magyar származású amerikai képviselő és egy tengerentúli kongresszusi biztosság is határozott lépéseket vár a szerb kormánytól a Vajdaságban tapasztalható kisebbség- és magyarellenes atrocitások megszűntetésére. Ennek hatására a szerb kormány bizottságokat hozott létre és legutób egy nezetiségi rendőrség felállítását is tervbe vette. Azt egyelőre nem látni, megfelelőek lesznek-e ezek az intézkedések.
Egy nemzetiségi rendőrség felállítását tervezi Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök a Vajdaságban a kisebbségellenes megmozdulások megakadályozásának érdekében - közölte Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke csütörtökön.

A vajdasági magyar vezető szerint az új egység a kisebbségek által lakott, többnemzetiségű területeken "őrködne a rendre". Kasza elmondása szerint Kostunica egyetért azzal az elképzeléssel is, amely értelmében megfelelő arányú képviselethez jutnának a nemzeti kisebbségek a közigazgatásban, különösen a bíróságokon és a rendőrségben.

Egyetlen megoldás, ha megszűnek az atrocitások

Az elmúlt napokban több magyar vezető is tárgyalásokat folytatott szerb vezetőkkel a kisebbségek, köztük a magyarok elleni, az utóbbi időben megszaporodó támadásokat kifogásolva. A különböző megbeszélések úgy foglalhatóak össze, hogy a szerb kormány foglalkozik az üggyel, ugyanakkor az ott élő magyarok számára az lenne az egyetlen elfogadható megoldás, ha megszűnnének a magyarellenes megnyilvánulások.

Szerdán a vajdasági magyarok elleni kilengések megelőzésével és a súlyosabb atrocitások kivizsgálásával foglalkozó két bizottság megalakításáról született megállapodás a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) vezetői és Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök belgrádi megbeszélésén.

A megbeszélés után Kasza emlékeztetett arra, hogy július 9-én kemény hangú levélben utalt a szerb kormány passzív viszonyulására az egyre szaporodó magyarellenes megnyilvánulásokkal szemben. Ez adott apropót a szerdai megbeszélésnek.

"A párbeszéd elkezdődött, és remélhetőleg eredménye is lesz. Semmilyen félmegoldást nem tudok elfogadni" - szögezte le Kasza. A pártelnök szerint a miniszterelnök munkatársai részéről voltak kísérletek a kérdés súlyának kisebbítésére, de - mint mondta - a VMSZ ezt nem engedi meg. "A jó szándékot vélem felfedezni a kormányfő kijelentéseiben és higgadt reagálásaiban, ellenben munkatársai megpróbálják elkendőzni a problémákat" - mondta Kasza.

Mások is szóvá tették az eseményeket

A hétvégén - az új szerb államfő beiktatását kihasználva - Kovács László külügyminiszter tette szóvá szerb tárgyalópartnereinek az egyre gyakoribb magyarellenes atrocitásokat. A külügyminiszter közölte: "A belgrádi politikai vezetők megértették, hogy a kisebbségek védelme nem csupán Magyarország, de az Európai Unió és a NATO elvárása is". Kovács szerint Szerbiában általános a kisebbségellenes hangulat, és ennek a problémának a súlyosságát tárgyalópartnerei is érzékelték.

A hírek szerint Kovács László jelenlétében Vuk Draskovic, Szerbia külügyminisztere a leghatározottabban elítélte a saját és az ország nevében a vajdasági magyarok elleni támadásokat, amelyek mögött szerinte nem áll sem a szerb nép, sem a szerb állam.

A vajdasági kisebbségellenes atrocitások ügye átért a tengerentúlra is. A múlt héten Tom Lantos magyar származású amerikai kongresszusi képviselő írt levelet Vojislav Kostunica szerb miniszterelnöknek, azt kérve, hogy a szerb kormány tegyen határozott és érdemi intézkedéseket a jelentős lélekszámú vajdasági magyarság biztonságának és épségének garantálására.

Szerdán pedig az amerikai kongresszus emberi jogi bizottsága tartott meghallgatásokat az ügyben. Az ülésen elhangzott, a Vajdaság autonómiájának visszaállításával lehetne visszaszorítani a nemzeti kisebbségek elleni atrocitásokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!