Gyengül a magyar képviselet a Vajdaságban

2008.05.25. 22:55
A részadatok ismeretében valószínű, hogy a délvidéki Magyar Koalíció négy jelöltje jutott be a vajdasági parlamenti választás második fordulójában az újvidéki parlamentbe. A magyar pártoknak így az eddigi tizenkettő helyett kilenc képviselőjük lesz - mondta Pásztor István, a három magyar párt alkotta szövetség listavezetője.

A vajdasági parlament 120 tagjának a felét már május 11-én megválasztották pártszövetségi és pártlistás szavazás alapján. További hatvan képviselő egyéni megmérettetés után kerül be a tartományi parlamentbe, s mivel közülük egy sem szerzett abszolút többséget két héttel ezelőtt, a két, akkor legjobban szerepelt jelölt között dőlt el vasárnap a párharc.

A magyarok az első fordulóban öt helyet szereztek a tartományi törvényhozásban, s ehhez jön még a vasárnap elnyert négy hely.

A legnagyobb küzdelem a Boris Tadic nevével fémjelzett demokraták és a radikálisok között zajlott. Az előbbiek a választás első fordulójában 23, az utóbbiak pedig 20 jelöltet voltak képesek bejuttatni az újvidéki törvényhozásba.

Bojan Pajtic vajdasági kormányfő, a Demokrata Párt alelnöke az előzetes adatok ismeretében azt mondta, hogy pártja 41 helyet szerzett a második fordulóban, tehát 64 fős abszolút többsége lesz a vajdasági parlamentben.

A vajdasági választók, akiket másfél év alatt már negyedszer szólítottak urnákhoz, észrevehetően elfáradtak: a reggel 7 órakor kezdődött szavazáson 18 óráig mindössze 27,5 százalékuk adta le a voksát. Két héttel ezelőtt, amikor az országos parlamenti és helyhatósági választásokat, illetve a tartományi parlamenti választás első fordulóját tartották, a 20 óráig tartó szavazásra a jogosultak több mint 60 százaléka ment el.  • Hírek
  • Hírek