Mátyás
-6 °C
1 °C

Nem tetszett a magyar zene a szerbeknek

2004.08.02. 18:20
Újabb magyarellenes atrocitásokra került sor a Vajdaságban. Szabadkán egy születésnapi ünnepségre törtek be a hívatlan szerb nemzetiségű látogatók, Temerinben egy magyar üzletet gyújtottak fel ismeretlen tettesek.
Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke hétfőn nehezményezte, hogy még nem jöttek létre a Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök által július közepén megígért szakbizottságok a vajdasági magyarellenes atrocitások körülményeinek kivizsgálására. A VMSZ elnöke annak kapcsán beszélt erről hétfői szabadkai sajtótájékoztatóján, hogy a hét végén ismét magyar fiatalokat vert meg egy szerb banda Szabadkán, Temerinben pedig ismeretlen tettesek benzines palackokkal felgyújtottak egy magyar tulajdonban lévő üzlethelyiséget.

Kötekedni kezdtek

Az újabb magyarellenes atrocitásokról a Magyar Szó számolt be hétfői számában. Véres születésnap Szabadkán című cikke szerint egy helyi étteremben tartott zárt körű magyar születésnapi ünnepségre egy 20-30 fős szerb banda tört rá, és sörösüvegekkel bántalmazta a szórakozó fiatalokat. "Akkor kezdődtek a gondok, amikor a hívatlan vendégek azt kérték, ne magyar zenét hallgassanak, hanem szerbet. A mi gyerekeink mondták, ez magyar születésnap és itt magyar zene szól. A fiaim úgy mondták, kötekedni kezdtek, és emiatt kitessékelték őket" - idézte az újság az ünnepelt édesanyát.

A kitoloncoltak éjfél előtt néhány perccel visszatértek. "A gyerekeink fején törték szét a sörös üvegeket. A fiúk elmondása szerint amikor a 30 fős csoport megérkezett, és bejutottak a terembe, törni kezdték az üvegeket, a számítógépbe beleöntötték az italt és rongálni kezdték a hangszórókat. Négy-öt gyereket szállítottak kórházba, egyikük arca a felismerhetetlenségig összerugdosva. A szülők és a gyerekek is ismerik a támadókat. Olyan bandáról van szó, akik a helyiek szerint rettegésben tartják a Zorka környékét" - idézte fel az anya a történteket.

Kizárható a rablás

A temerini gyújtogatásról is a Magyar Szó számolt. "A magyar üzletben szombaton hajnalban keletkezett tüzet a tűzoltóknak sikerült megfékezniük. Senki sem sérült meg, de mintegy 150 ezer dinár anyagi kár keletkezett" - idézte a lap a rendőrség szűkszavú közleményét.

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) helyi szervezete által az esetről kiadott közlemény megállapította: a helyi közösség tanácselnöke olyan információkat kapott a helyszínen, hogy benzines palackokkal gyújtották fel az üzlethelyiséget. A boltból nem tűnt el semmi, tehát szinte teljesen kizárható a rablás szándéka.