Benedek
-4 °C
5 °C

Nincs védőoltás Magyarországon a lépfene ellen

2001.10.09. 19:35
Csak az Egészségügyi Minisztérium külön engedélyével van lehetőség a lépfene elleni védőoltás behozatalára, ugyanis az oltóanyag nincs törzskönyveztetve Magyarországon. A betegeknek egyébként csak akkor van esélyük a túlélésre, ha a fertőzés után néhány órával már megkezdik az antibiotikumos kezelést. Az oroszok nemrég egy új törzset is kifejlesztettek, amely ellen a jelenleg alkalmazott vakcina sem nyújt védelmet.
Nincs törzskönyveztetve Magyarországon a lépfene elleni védőoltás oltóanyaga, így egy esetleges biológiai terrortámadásnál nincs lehetőség azonnal a vakcina alkalmazására - tudta meg az Index. A nem törzskönyvezett oltóanyag behozatalára azonban az Egészségügyi Minisztérium vészhelyzetben engedélyt adhat.

A Magyar Zoonózis Társaság már készül, csak még nem tudja

Mikola István egészségügyi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: kicsi az esélye annak, hogy pont Magyarországot támadják meg a terroristák, de fel kell készülni minden eshetőségre. A Magyar Zoonózis Társaság és más kutatók már megkezdték a felkészülést egy ilyen csapásra - közölte. Korzenszky Emőd, a Magyar Zoonózis Társaság titkára az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy leginkább csak Mikola István tudja, mit is jelent ez a felkészülés. Szerdától ugyan tartanak egy háromnapos konferenciát Tihanyban, de ott a szalmonella kerül előtérbe.

Vészhelyzet esetén behoznák a vakcinát
Veszélyhelyzet esetén Magyarországon is rendelkezésre állna a lépfene elleni védőoltás - hangsúlyozta az MTI-nek nyilatkozva kedden Ütő István országos helyettes tisztifőorvos, bár megerősítette: az oltóanyag nem közforgalmú Magyarországon, azaz nincs törzskönyveztetve. A tisztifőorvos szerint ez gazdasági kérdés, és nem jelenti azt, hogy ne tudnák azonnal behozni az országba a vakcinát. Nincs ok aggodalomra, veszélyhelyzet esetén rendelkezésre állna az oltás - hangsúlyozta. Magyarországon nagyon kicsi az esély a betegség megjelenésére, s jelenleg nincs szükség a lakosság beoltására. Mint mondta, jelenleg az oltásnak nagyobb lenne a veszélye, mint a haszna.
Alig van esély a túlélésre

A hagyományos értelemben vett lépfene főként marhákról, kecskékről és juhokról terjed az emberekre. A baktérium nemcsak fertőzött hús fogyasztásával vagy állati eredetű anyagok megérintésével juthat be a szervezetünkbe, hanem be is lélegezhetjük. Utóbbi esetben beszélünk tüdőantraxról, amely kezdetben az influenzához hasonló tüneteket produkál, de később a láz fokozódik, amit súlyos légzési nehézség, majd kóma követ. Kezelése antibiotikummal lehetséges, de a túlélésre csak akkor van esély, ha néhány órával a fertőzés után az orvosok is tudják, mivel állnak szemben. A lappangási idő tizenkét órától öt napig is terjedhet, így többnyire esélye sincs az embereknek arra, hogy időben megfelelő kezelést kapjanak.

Az orosz lépfene ellen nincs védőoltás

Az oroszok nemrég egy új törzset fejlesztettek ki a hagyományos lépfene genetikai kódjának megváltoztatásával - nyilatkozta az Indexnek Máté László vegyifegyver-szakértő. Ez ellen már a jelenleg használatos vakcina sem nyújt védelmet. Véleménye szerint ez a biológiai fegyver még nem kerülhetett a terroristák kezére, ők még a hagyományos lépfenét használják fel. Az ellenanyagról ugyanakkor megjegyezte: az Egyesült Államok ellátta hadseregét az ellenszérummal, de arra már nincs felkészülve, hogy a polgári lakosság részére is nagy mennyiségben elérhetővé tegye, így exportálni sem tud.