Vallási harag Kína és a Vatikán között

2006.05.04. 14:50
Élesen elítélte XVI. Benedek pápa a legutóbbi kínai püspökkinevezéseket. A Vatikán és Kína között több hónapig tartó titkos tárgyalások ellenére a kapcsolat egyelőre nem rendeződik. Kína ragaszkodik hozzá, hogy a szentszék szakítsa meg kapcsolatait Tajvannal.

A pekingi rendszerhez hű Kínai Hazafias Katolikus Szövetség szerdán felszentelte az ország keleti részén fekvő Anhuj (Anhui) tartománybeli Vuhu (Wuhu) városának püspökét. Ez volt három napon belül a második püspökfelszentelés Kínában a Vatikán jóváhagyása nélkül. Vasárnap a délnyugati Jünan (Yunan) tartományban nevezett ki egy főpapot a hivatalos kínai egyház.

A Vatikán által csütörtökön kiadott, szokatlanul kemény hangú közlemény szerint XVI. Benedek pápa "mély nemtetszésének adott hangot a hír hallatán" és a kinevezéseket "a vallásszabadság súlyos megsértéseként" értékelte. A kommüniké azt is hangsúlyozza, hogy Kínában a katolikus püspökök és papok "erős nyomásnak és fenyegetésnek" vannak kitéve, hogy részt vegyenek a felszentelésekben.

A kínai katolikus egyház nem ismeri el a Vatikán kizárólagos jogát a püspöki kinevezésekre, ami komoly feszültséget okoz a két állam között. Kínában a római katolikus egyház fölött az állam rendelkezik, nem hivatalosan azonban létezik egy Vatikánhoz hű, szintén római katolikus közösség is.

Az utóbbi hónapokban Kína és Vatikán delegációi titkos tárgyalásokat folytattak, hogy normalizálódjon kapcsolatuk, jelentette a BBC. Kína kijelentette, hogy nyitott a Vatikán felé, azonban ragaszkodott ahhoz, hogy a szentszék szakítsa meg diplomáciai kapcsolatait Tajvannal.

Temesváron készült cipőt hord a pápa

Az olasz Geox 12 millió eurós beruházással épült cipőgyára 2001-ben kezdte meg a termelést Temesváron. A beruházás összértéke időközben 28 millió euróra emelkedett. A Geox üzemekkel rendelkezik még Mexikóban, Szlovákiában és Magyarországon is.

Az üzem szinte teljes egészében exportra termel, többségében az olasz piacra. Sajtójelentések szerint még XVI. Benedek pápa is "Geox Uomo Light" cipőt hord. A Geox maga ajándékozta a cipőket a Pápának, de nem ezt nem használta fel reklámnak. A tényt az olasz sajtó jelentette. (MTI)  • Tippek
  • Bankszámla