Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Lemondott a francia vezérkari főnök

2008.07.01. 13:28
Legyenek a történteknek elrettentő következményei a jövőre nézve, követelte a francia elnök, miután egy katonai bemutatón 17 embert sebesített meg egy vaktöltény helyett éles lőszerrel lövöldöző katona. Nicolas Sarkozy szavait megfogadta a francia szárazföldi erők vezérkari főnöke, és lemondott.

Két nappal azután, hogy a dél-franciaországi Carcassonne laktanyájában rendezett katonai bemutatón 17-en megsebesültek, benyújtotta lemondását a francia szárazföldi erők vezérkari főnöke, Bruno Cuche tábornok. Nicolas Sarkozy államfő, aki egyben a francia hadsereg főparancsnoka, elfogadta a lemondást.

Ez egyébként várható volt, ugyanis a köztársasági elnök már a feltehetően baleset miatt bekövetkezett tragédia után jelezte, hogy a hadseregnek működésében és szervezettségében is le kell vonnia minden következtetést.

Sarkozy egyébként nem bízta a véletlenre, hogy mire jut a hadsereg, előre közölte: elvárja, hogy a történteknek elrettentő következményei legyenek a jövőre nézve. Hervé Morin védelmi miniszter pedig rákontrázott az államfőre, és még a tragédia körülményeinek tisztására elindított vizsgálat befejezése előtt sürgetett azonnali szankciókat.

Emlékeztetőül: a lemondáshoz vezető incidens a dél-franciaországi Carcassone laktanyájában történt, a francia hadsereg egyik deszantos alakulatának harci bemutatóján. Ahol az egyik katona, nem tudni miért, vaktöltények helyett éles lőszert használt. Lemaire szerint a katonát őrizetbe vették, de ettől még nem kizárt az, hogy baleset történt.