Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Terrortámadásra számítanak az amerikai elnökválasztáson

2004.04.19. 08:52
Az amerikai hatóságok komolyan számolnak azzal a lehetőséggel, hogy terroristák merényletekkel próbálják meg befolyásolni a novemberi elnökválasztás eredményét.
"Úgy gondolom, komolyan kell vennünk azt, hogy terroristák kísérletet fognak tenni erre a választást megelőző időszakban" - jelentette ki Condoleezza Rice, Bush nemzetbiztonsági tanácsadója vasárnap a Fox News televízióban, utalva arra, hogy a spanyolországi választások előtt három nappal elkövetett madridi robbantásos merényletsorozat és annak a kormány általi kezelési módja nagyban hozzájárult José Maria Aznar kormányának választási vereségéhez.

Kiszámíthatatlanság

Rice szerint ha Spanyolországban nem hagyták ki a terroristák a lehetőséget, úgy a fő ellenség, az Egyesült Államok ellen is várhatóak a támadási kísérletek. Mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy a rossz spanyolországi tapasztalatok figyelmeztetőleg hatottak az elkövetőkre.

A belbiztonságért felelős kormányzati szervek aktívan készülnek a november 2-i elnökválasztást megelőző időszakra, a szükséges biztonsági, illetve megelőző intézkedéseket megteszik. Condoleezza Rice azonban leszögezte, hogy a terrorakciók kockázatát az intézkedések sem tudják teljesen megszüntetni, hiszen a terrorizmusnak éppen a kiszámíthatatlanság a lényege.