Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Putyin pártja nyerte az orosz választásokat

2003.12.07. 20:24
A Vlagyimir Putyin elnökhöz kötődő Egységes Oroszország párt a szavazatok 37 százalékát szerezheti meg az orosz alsóházi választáson egy exit poll szerint, míg a kommunista párt 15 százalékkal végezhet a második helyen.
A FOM közvélemény-kutató által az urnáktól távozó szavazók megkérdezése alapján készített előzetes becslést nyomban azután tették közzé, hogy a kalinyingrádi exklávéban is bezártak a szavazóhelyiségek, véget vetve a választásnak, amely 22 órán át tartott Oroszország 11 időzónájában. Egy másik exit poll, amelyet a ROMIR közvélemény-kutató készített, valamivel kisebb különbséget jelzett az Egységes Oroszország (34 százalék) és a kommunista párt (14 százalék) között.

A két becslés egybecseng viszont abban a tekintetben, hogy bejut a dumába mindkét kis liberális párt, átlépve az ötszázalékos küszöböt: a Jobboldali Erők Szövetsége és Jabloko 6-6 hat százalékot kaphat. Az ultranacionalista-populista Vlagyimir Zsirinovszkij liberális demokrata pártja 12 százalékra számíthat a FOM és 11-re a ROMIR szerint, míg a baloldali-hazafias Haza tömb 9 százalékra mindkét exit poll szerint.

(A ROMIR a Soros Alapítvány által finanszírozott Nyílt Társadalom Intézet, a Renaissance Capital cég, a The Moscow Times megbízásából készítette becslését 150 orosz városban, húszezer szavazó megkérdezése alapján. A FOM erről nem közölt adatokat.) A voksolás viszonylag nyugodtan zajlott, komolyabb incidenseket, szabálysértéseket nem jelentettek, csak Gennagyij Zjuganov kommunista pártvezető panaszkodott rendellenességekre a távol-keleti Habarovszkban, és Mihail Kaszjanov miniszterelnököt dobták meg tojással.

"A választás különösebb kihágás nélkül zajlott"' - mondta Alekszandr Vesnyjakov, a központi választási bizottság elnöke az Interfax hírügynökség szerint, bár hozátette: a "forró dróton" érkeztek jelentések különböző hiányosságokról. A szavazást országszerte 370 ezer rendőr felügyelte, miután egy kamikaze-robbantás 42 halálos áldozatot szedett a Csecsenföldhöz közeli észak-kaukázusi országrészben.

A választáson 23 párt és tömörülés versengett az Állami Duma 450 helyéért, amelyek felét pártlistákon, másik felét egyéni választókörzetekben lehetett megszerezni. A (listás és egyéni) jelöltek száma ötezer körül volt. Az orosz pártok és jelöltek 800 ezer megbízottján kívül 1200 nemzetközi megfigyelő kísérte figyelemmel a szavazást, köztük az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ötszáz küldötte. Rita Süssmuth volt német alsóházi elnöknő, aki az az EBESZ emberjogi irodájának delegációját vezeti, elégedetten nyilatkozott a választás "technikai részéről".

A választási bizottság szakértői rámutattak, hogy a választási eredményeket nem lehet meghamisítani, mert az elektronikus szavazatszámlálás zárt hálózatban zajlik, amelybe az internetről nem lehet betörni.