Dömötör
-1 °C
14 °C

Amerikában alkalmazná a lex Répássy-t a külügy

2002.03.05. 11:22
Egyoldalúnak tartja a Washington Post írását a külügyi szóvivő, aki kezdeményezi a lapnál a magyar külpolitikai álláspont közzétételét. Horváth Gábor az Indexnek azt mondta, a lappal folytatott egyeztetést követően döntik el, milyen formában reagálnak a megjelentekre. A szóvivő nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról: ki lehet az esetleges válaszcikk szerzője.
Horváth Gábor külügyi szóvivő
A Washington Post írása nem tükrözi a hivatalos amerikai értékelést a magyar külpolitika elmúlt négy évben követett törekvéseivel és eredményeivel kapcsolatban, ideértve a NATO-tagságot, a délkelet-európai stabilitás megteremtéséhez és a nemzetközi terrorizmus elleni harchoz nyújtott magyar hozzájárulást - fejtette ki álláspontját Horváth Gábor külügyi szóvivő az MTI-nek annak kapcsán, hogy az amerikai lap hétfői számában megjelent, a NATO-bővítéssel összefüggésben Magyarországról is megállapításokat tartalmazó cikk.

"Egyoldalú írás"

Sajnálatos, hogy az írás egyoldalú, és nem szól Bush elnök február 14-én Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetéséről, amely éppen azt hangsúlyozta, hogy az amerikai elnök és a kormányzat nagyra értékeli Magyarország szövetségesi együttműködését. A telefonbeszélgetés önmagában cáfolja azt, amit a cikk az Egyesült Államok elnökének Magyarországról és a magyar kormányfőről vallott értékeléseként tüntet fel - mondta a külügyi szóvivő.

Belpolitikai sugallatra írt cikk?
Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke a Washington Post cikke kapcsán külföldi újságírókkal folytatott sajtóreggelijén úgy vélte: a választási kampány idején megjelenő lapvélemények magukon viselik az időszak hangulatát, és nem egy esetben belpolitikai sugallatra születnek. Ezektől szerinte élesen külön kell választani a nemzetközi szervezetek véleményeit, amelyek között nyoma sincs annak, amiről például a Washington Post ír.

Horváth Gábor hozzáfűzte: az írás több megállapítása nem állja meg a helyét, így nem hangzott el olyan nyilatkozat, amely megkérdőjelezhetné Magyarország NATO-tagságát. Hozzátette: nem volt olyan tervezett találkozó az amerikai elnökkel, amely amiatt hiúsult volna meg, amit a cikk állít. Horvát Gábor leszögezte: az a módszer pedig elfogadhatatlan, hogy a magyar miniszterelnöknek olyan kijelentést tulajdonítanak, ("lebensraum", vagyis élettér), amely tőle nem hangzott el.

Válaszcikk lesz, csak még nem tudni, ki írja

Az amerikai Külügyminisztérium nyilatkozata azt is egyértelműen leszögezi, hogy nem avatkoznak be a választásokba, így az írás erre vonatkozó állítása szintén megalapozatlan. Mivel a cikkben foglaltak nem felelnek meg a magyar külpolitikáról kialakított hivatalos amerikai értékelésnek és a magyar külpolitikai felfogásnak, a magyar álláspontot és külpolitikát megfelelően bemutató írás elhelyezését kezdeményezzük a Washington Postnál - közölte a külügyi szóvivő.

Horváth Gábor az Index megkeresésére kizárta annak lehetőségét, hogy fizetett hirdetésben reagálnának, mivel nem hirdetésben, hanem egy publicisztikában szerepeltek egyoldalú információk. A szóvivő annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a magyar külpolitikát bemutató válaszcikkre lehet számítani, de hogy ki lehet az írás szerzője arról még nem kívánt találgatásokba bocsátkozni.

A Bush kormányzat jó kapcsolatokat ápol Orbánnal
Az Egyesült Államoknak semmilyen formában nem áll szándékában beleavatkozni a magyarországi demokratikus választások ügyébe - mondta Mary Scholl, a budapesti amerikai nagykövetség szóvivője kedden az MTI érdeklődésére. A külképviselet sajtófőnöke a Washington Post című napilap hétfői számában megjelent, a NATO-bővítéssel összefüggésben Magyarországról is megállapításokat tartalmazó cikkel kapcsolatban nyilatkozott.

Mary Scholl hangsúlyozta: Magyarország a NATO-ban fontos szövetségese az Egyesült Államoknak, és a nemzetközi koalíció tagjaként lényeges támogatást nyújt a terrorizmus elleni harcban is. A Bush-kormányzat nagyon jó kapcsolatokat ápol Orbán Viktor miniszterelnökkel - szögezte le a nagykövetség illetékese.