Piroska
-2 °C
5 °C

Szerbia újra választ

2004.10.03. 07:59
Szerbiában helyhatósági, a Vajdaságban parlamenti választás kezdődött. A két héttel ezelőtti első forduló komolyabb szabálytalanságok nélkül, alacsony részvétel mellett zajlott.
Szerbiában vasárnap megkezdődött a helyhatósági, a Vajdaságban pedig a parlamenti választás második fordulója. A köztársasági helyhatósági választás első, két héttel ezelőtti fordulójában megválasztották az önkormányzati képviselőket, és most vasárnap a városok polgármestereit választják meg az első fordulóból továbbjutott jelöltek közül.

Belgrádban és Újvidéken az ellenzéki Demokrata Párt (DS) jelöltjével szemben ugyancsak az ellenzéki Szerb Radikális Párt (SRS) jelöltje áll, s könnyen megtörténhet, hogy a vajdasági székvárosban a radikális párti Majd Gojkovic kerekedik felül. A magyar pártok közül csak a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) polgármesterjelöltjei jutottak tovább a második fordulóba Szabadkán, Zentán, Magyarkanizsán, Bácstopolyán, Kishegyesen, Óbecsén és Csókán. Szabadkán és Csókán szoros verseny várható, míg Magyarkanizsán a VMSZ jelöltjének nem sok esélyt adnak.

Meghatározó a részvételi arány

A polgármester-választással egy napon a Vajdaságban megtartják a tartományi parlamenti választás második fordulóját. Az első körben pártlistáról választották meg a 120 tagú parlament felét, most a fennmaradt képviselői helyek betöltéséről döntenek: egyéni körzetekben továbbjutott jelöltekre lehet szavazni.

Az első fordulóban pártlistáról a VMSZ hat képviselőt juttatott be a parlamentbe, illetve abszolút többség birtokában a kishegyesi jelölt, Hallgató Sándor egyéni körzetből már az első körben bejutott a tényleges jogalkotási jogosítványokkal nem rendelkező tartományi parlamentbe. Más magyar párt érvényes jelöltlistát sem tudott állítani.

Egyéni körzetből a VMSZ 10 jelöltje, illetve a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) egyik jelöltje jutott tovább a második fordulóba. A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének egyik képviselőjelöltje sem járt sikerrel. A vasárnapi szerbiai helyhatósági és a vajdasági parlamenti választáson meghatározó lesz a részvételi arány, illetve az, hogy a demokratikus tömb két, egymással amúgy rivalizáló pártja: a DS és a Szerbiai Demokrata Párt megállapodott arról, hogy csakis demokratikus jelölteket támogatnak a második fordulóban.

Szélsőségesek előretörése

Az első fordulóban fölényes szélsőjobboldali győzelem született a vajdasági parlamenti választáson. A rendkívül alacsony, harminc százalék alatti részvételi arányú szavazáson a háborús bűnök miatt nemzetközi bírósági eljárás alá vont Vojislav Seselj Szerb Radikális Pártja (SRS) a szavazatok 31 százalékát szerezte meg.

Második helyen az ellenzéki Demokrata Párt végzett 21 százalékkal, harmadik a Vajdasági Magyar Szövetség 11 százalékkal. A kormányzó Szerb Demokrata Párt hét, koalíciós partnere, a G17 Plus öt százalékos eredményt ért el. Milosevics Szocialista Pártja hat százalékot szerzett.