Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vallási szakadék a csehek és szlovákok közt

2007.04.17. 12:10
A vallásosak számának statisztikai csökkenése ellenére a szociológusok szerint a rendszerváltás óta az egyház egyre jobban beágyazódik a cseh és a szlovák társadalomba. Csehországban csak az emberek egynegyede vallotta magáról, hogy fontos számára a vallás, míg a szlovákok kétharmada nyilatkozott ugyanígy.

Ateistának vallja magát Csehország lakosságának 73 százaléka, és csak 26 százalék állítja magáról, hogy vallásos. Szlovákiában a helyzet fordított, derült ki abból a Csehországban és Szlovákiában készített felmérésből, amelynek eredményét kedden hozták nyilvánosságra Prágában.

A prágai Median közvélemény-kutató intézet felmérése szerint Szlovákiában a megkérdezettek 70 százaléka minősítette magát vallásosnak, és csak 28 százaléka ateistának. Míg Csehországban a megkérdezettek alig egynegyede jelentette ki, hogy számára fontos a vallás, addig Szlovákiában az emberek több mint kétharmada.

A márciusban készített felmérésben a Median 7575 cseh, illetve 2059 szlovák állampolgárt kérdezett a vallásosságról.

A csehek a legateistábbak Európában

A cseh statisztikai hivatal elemzése szerint Csehország Európa legateistább állama, amelyben fél évszázad alatt 8,3 millióról (1950) alig hárommillióra csökkent a magukat vallásosnak minősítő lakosok száma.

A legutóbbi, 2001-ben megtartott népszámlálás eredménye szerint a vallásosak döntő többsége - 2,7 millió - a katolikus felekezethez tartozik. Ez az összlakosság csaknem 25 százaléka. A többi vallás híveinek száma nagyságrenddel kisebb. Evangélikusnak 117 ezer, huszitának 100 ezer, pravoszlávnak 23 ezer ember vallotta magát. Jehova Tanúinak 23 ezer híve van.

A csaknem 15 ezer csehországi magyar közül 2001-ben 51,2 százalék állította magáról, hogy vallásos, míg 48,8 százalék azt, hogy nem vallásos. A vallásosak közül 79 százalék római katolikusnak, 3,6 százalék reformátusnak, 0,2 százalék huszitának vallotta magát.

Nőtt az egyházak szerepe

A vallásosak számának statisztikai csökkenése ellenére a szociológusok azt állítják, hogy a rendszerváltás után jelentősen megnőtt az egyházak szerepe a társadalomban. "A társadalomban ma számos egyházi intézmény és szervezet van aktívan jelen. Felméréseink azt bizonyítják, hogy az egyházak befolyása a társadalom életére ezért a hívők számának csökkenése ellenére is növekedett az utóbbi években" - nyilatkozta újságíróknak Zdenek Nespor, a Korunk csehországi vallásossága című tanulmány szerzője.