Piroska
-2 °C
5 °C

Teljesen átalakította kormányát Blair

2006.05.05. 13:34
Szinte minden miniszterét átmozgatta pénteki kormányátalakításakor Blair. Leváltotta botrányba keveredett belügyminiszterét és helyettesét, kirúgta frakcióvezetőjét és pártelnökét. Straw külügyminiszter maga kérte áthelyezését, az oktatási tárca élére a konzervatívokkal is tárgyalóképes politikus került a reformok megmentése érdekében.

Prescott mosolyogva távozott

Leváltotta a Munkáspárt csütörtöki helyhatósági választási vereségéért leginkább felelőssé tehető belügyminiszterét, Charles Clarke-ot Tony Blair. A brit kormányfő teljes kabinettjét átalakította, megfosztotta miniszterelnök-helyettességétől a nőügybe bonyolódott John Prescottot, és mennie kellett külügyminiszterének, Jack Strawnak is.

A pénteki kormányátalakítás a katasztrofális csütörtöki választási eredmények után várható volt, mértéke azonban meglepő. Blair két minisztere mellett a három parlamenti kudarcért - a vallási gyűlölködést tiltó tervezet kétszeri leszavazásáért és a terrorellenes törvénytervezet bukásáért - is felelős Hilary Armstrong frakcióvezetőt és és a Munkáspárt elnökét is.

Két megfelelő ember


A határozott új belügyminiszter, John Reid

A belügyminiszter Clarke hetek óta a brit újságok címlapján szerepel, miután kiderült, hogy a munkáspárti kormány alatti szigorítások ellenére 1999 óta több mint ezer, büntetését már letöltött külföldi bűnözőt felejtettek el kiutasítani az országból. Bár Clarke szerint immár csak 38-ról nem tudják, hol tartókodik, köztük van egy terrorizmussal vádolt is.

Clarke keserűen vette tudomásul leváltását, a Guardian kérdésére csupán annyival kommentálta, hogy "a miniszterelnöknek joga volt hozzá". A döntéssel "nem ért egyet", mivel alkalmasnak tartaná magát a szükséges reformok véghezvitelére. A miniszterelnök titkársága megerősítette azokat az értesüléseket, hogy Clarke visszautasított egy kárpótlásul felajánlott kisebb minisztériumot. Ehelyett inkább egyszerű képviselőként kíván dolgozni, állítása szerint Blair támogatójaként. Posztján az eddigi védelmi miniszter, John Reid váltja, akit Des Brown pótol majd.

"John Reid "a megfelelő ember" Clarke pótlására, közölte a miniszterelnöki hivatal. Blair péntekig Clarkot tartotta "a megfelelő embernek" a belügyminisztérium megreformálására.

Régi történet

John Prescott a múlt szerdán került a figyelem középpontjába, amikor sajtóközleményben vallott titkárnőjével folytatott viszonyáról. A miniszterelnöi titkárság állítása szerint Prescott és Blair már egy éve megállapodott a miniszterelnök-helyettességről történő leváltásról, a döntés nem függ össze a botránnyal. Blair nyilatkozatában Prescott magánügyének minősítette a történteket.


Straw saját kérésére távozott, így ő is örül

A külügyminiszter Jack Straw leváltása után a képviselőház elnöke lesz, az eddigi házelnök Geoff Hoon az európaügyi minisztériumot vezetheti Douglas Alexander helyett. A külügyminiszteri tárcát Margaret Beckett örökli, a Guardian értékelése szerint régóta tartó lojalitása jutalmaként. Straw a miniszterelnökség közleménye szerint maga kérte áthelyezését.

Nem egyeztetett

Blair az oktatási miniszterét is leváltotta. A miniszterelnök oktatási reformelképzelései saját pártja lázadásán bukhat meg, Alan Johnsontól, az új minisztertől azt reméli, hogy megszerezheti a reform elfogadásához szükséges szavazatokat. Johnson a felsőoktatási reform parlamenti elfogadtatásakor szerzett érdemeket, a kormánypárt balszárnyán ellenzett törvényt végül az ellenzéki konzervatívok támogatásával fogadta el a parlament.

Blair a pártvezér Ian McCartneyt is leváltotta. A meghallgatásra érkező McCartney - Blair egyesével egyeztetett minisztereivel, így a nap végén érkező McCartney már sejthette, hogy pozícióját érintő döntésekről tájékoztattja a kormányfő - azzal viccelődött, hogy a brit futballszövetség pont ma talált embert állmai állására, a szövetségi kapitányi posztra. Hamarosan a nap egyik veszteseként távozott, posztján Hazel Blears váltja.

Blair a kormányátalakítástól a kabinett és a Munkáspárt népszerűsége hetek óta tartó zuhanásának megállítását várja. De az átalakítás azt is jelezheti, hogy a találgatásokkal szemben egyelőre még nem tervezi átadni a hatalmat Gordon Brownnak. A Guardian értesülései szerint mindenesetre a mostani átalakításokat nem egyeztette kijelölt utódjával és pénzügyminiszterével.