Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Kormányválság Izraelben

2002.03.06. 09:11
Az Izraeli Munkapárt Ariel Saron miniszterelnök és a Likudhoz tartozó több miniszter legutóbbi, a palesztinokkal szemben tanúsított megnyilvánulásai miatt azt fontolgatja, hogy kilép a kormánykoalícióból.
A Munkapárt vezetőinek többsége a koalíció felbontása mellett van, de a pártelnök, Benjámin Ben Eliezer védelmi miniszter korainak tartja a lépést - adta hírül a Haarec izraeli napilapra hivatkozva a dpa. A munkapárt, amely 23 képviselőjével az izraeli törvényhozás, a Kneszet legerősebb frakcióját alkotja, csütörtökön tárgyalja meg következő lépéseit.

Simon Peresz külügyminiszter a keddi kabinetülés után nyíltan bírálta a Ariel Saronnak a palesztinokkal szembeni fellépését, és kijelentette: nem lépett volna be a koalícióba, ha előre tudta volna, milyen politikát folytat majd Saron.

Saron elutasítja a béketervet

Ariel Saron hétfőn úgy nyilatkozott: Izraelnek "fájdalmas csapásokat" kell mérnie a palesztinokra, mielőtt visszatérne a tárgyalóasztalhoz. Meir Sitrit Likud párti igazságügyi miniszter pedig kijelentette: a palesztinokat olyan keményen meg kell büntetni, hogy "a végén könyörögjenek a tűzszünetért".

Az izraeli napilap szerint Simon Peresz meg akarja nyerni pártját annak az Ahmed Korei palesztin parlamenti elnökkel közösen kidolgozott béketervnek, amely a tűzszünetet követően előirányozza a palesztin állam Izrael általi elismerését. Saron a tervet korábban kereken elutasította.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!