Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kormányválság Izraelben

2002.03.06. 09:11
Az Izraeli Munkapárt Ariel Saron miniszterelnök és a Likudhoz tartozó több miniszter legutóbbi, a palesztinokkal szemben tanúsított megnyilvánulásai miatt azt fontolgatja, hogy kilép a kormánykoalícióból.
A Munkapárt vezetőinek többsége a koalíció felbontása mellett van, de a pártelnök, Benjámin Ben Eliezer védelmi miniszter korainak tartja a lépést - adta hírül a Haarec izraeli napilapra hivatkozva a dpa. A munkapárt, amely 23 képviselőjével az izraeli törvényhozás, a Kneszet legerősebb frakcióját alkotja, csütörtökön tárgyalja meg következő lépéseit.

Simon Peresz külügyminiszter a keddi kabinetülés után nyíltan bírálta a Ariel Saronnak a palesztinokkal szembeni fellépését, és kijelentette: nem lépett volna be a koalícióba, ha előre tudta volna, milyen politikát folytat majd Saron.

Saron elutasítja a béketervet

Ariel Saron hétfőn úgy nyilatkozott: Izraelnek "fájdalmas csapásokat" kell mérnie a palesztinokra, mielőtt visszatérne a tárgyalóasztalhoz. Meir Sitrit Likud párti igazságügyi miniszter pedig kijelentette: a palesztinokat olyan keményen meg kell büntetni, hogy "a végén könyörögjenek a tűzszünetért".

Az izraeli napilap szerint Simon Peresz meg akarja nyerni pártját annak az Ahmed Korei palesztin parlamenti elnökkel közösen kidolgozott béketervnek, amely a tűzszünetet követően előirányozza a palesztin állam Izrael általi elismerését. Saron a tervet korábban kereken elutasította.