Valér
4 °C
8 °C

Olaszország mégsem utasítja ki tömegesen az illegális román bevándorlókat

2008.05.15. 21:46
Olaszország nem utasítja ki tömegesen az illegális bevándorlókat - erről biztosította Roberto Maroni olasz belügyminiszter román kollégáját csütörtökön Rómában.

"Sok bírálatot hallottam a biztonsági csomagtervet illetően, de azok megalapozatlanok, amelyek tömeges kiutasításokról szólnak" - mondta Maroni a tárgyalások után tartott közös sajtótájékoztatón.

Maroni bejelentette, hogy Románia javaslatára kétoldalú bizottságot állítanak fel a bevándorlással és a bűnözéssel kapcsolatos kérdések kezelésére. "Cristian David román miniszter javaslatára megállapodtunk abban, hogy paritásos alapon kormányközi bizottságot hozunk létre a személyek szabad mozgásával kapcsolatos kérdéseknek az Európai Unió irányelveivel összhangban történő megoldására. A közös cél a törvényesség biztosítása és a törvénytelenségek elleni fellépés" - mondta.

David kitűnőnek minősítette a két ország kapcsolatait, hozzátéve, hogy az új munkacsoport révén erősítik a rendőri együttműködést. A romániai miniszter azután utazott villámsebesen Rómába, hogy a Silvio Berlusconi vezette új jobboldali olasz kormány az illegális bevándorlás elleni szigorú fellépést ígérte. A tervezett intézkedések főleg a román állampolgárok ellen irányulnának.

Bukarest azért akar sürgősen lépni az ügyben, mert Olaszországban az utóbbi időben vészesen megromlott a román bevándorlók megítélése: az olasz közvéleményt felháborította néhány olyan bűncselekmény, amelyet román állampolgárok követtek el. A viszályban az ellenirányú erőszak is egyre gyakoribb: kedden és szerdán ismeretlenek Molotov-koktélokat dobáltak romák táboraira a Nápoly közelében fekvő Ponticelliben, s több barakkot felgyújtottak.

Maroni - aki Berlusconi első számú szövetségesének, az idegengyűlölő Északi Ligának a politikusa - a héten ismertetett biztonsági csomagterv értelmében bűncselekménynek nyilvánítaná az illegális bevándorlást, amelyet börtönbüntetéssel és azonnali kiutasítással sújtana. A bevándorlóknak legalább minimáljövedelemmel és tisztességes lakással kellene bírniuk, vagy különben kitoloncolják őket. Becslések szerint mintegy 160 ezer roma él Olaszországban. Kilencvenezren Közép- és Kelet-Európa országaiból érkeztek, közülük hatvanezer román állampolgár.