Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Beismerte tettét Theo van Gogh gyilkosa

2005.07.12. 17:10
Életfogytiglani büntetést kértek arra a marokkói férfira, aki tavaly brutálisan meggyilkolta Theo van Gogh holland rendezőt.

Beismerte tettét a keddi tárgyalási napon az eddig hallgató marokkói származású Mohammed Bouyeri, akit Theo van Gogh holland rendező meggyilkolásával vádolnak.

Vallásos elem

Bouyeri 2004. november 2-án lelőtte és megkéselte a biciklivel munkába tartó, a muszlim vallást és a multikulturális társadalmat több ízben élesen bíráló művészt, majd elvágta áldozata torkát, és a holttestre késsel egy papírt tűzött, amelyen egy hosszú, zavaros, vallási utalásokkal teli szöveg volt.

"Azt akarom, hogy tudják, a hit vezetett, nem azért vettem el az életét, mert holland volt, vagy mert én marokkói vagyok, és sértve éreztem magam" - mondta az arab viseletbe, fekete dzsellabába bújt, a fején fekete-fehér kefíját viselő 27 éves vádlott az amszterdami bíróságon. A férfi állítása szerint, ha kiszabadulna, ugyanígy cselekedne.

A vád életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását kérte a terheltre és azt, hogy tiltsák el élete végéig a közügyektől. Az ügyész több mint négyórás vádbeszédében azt állította, hogy Bouyeri tagja volt egy Hofstadgroep nevű iszlámista terrorcsoportnak. Bizonyosra veszik, hogy a gyilkosnak volt segítője, bár a rendező megölését a bizonyítékok szerint egyedül hajtotta végre.

A bíróság július 26-án hirdet ítéletet az ügyben.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft