Alfréd
-2 °C
2 °C

Rasszista holokauszttagadó keveredett a demokraták közé

2006.05.16. 09:57
Kísérti a múlt a Demokrata Pártot. A most a baloldali liberalizmus egyedüli letéteményesének tekintett párt egykoron a déli rabszolgatartók politikai képviselője volt, de még így is ledöbbentette a párt vezetőit, hogy Alabamában egy rasszista holokauszttagadó akar színeikben államügyészi posztot nyerni.

Larry Darby összetett személyiség. A Demokrata Párt színeiben az alabamai főállamügyészi posztra pályázó jogász első ránézésre akár szélsőséges liberális is lehetne. Bár Alabama a híres Biblia-öv, a mélyen vallásos déli államok szíve, Darby az Ateista Jogi Központ alapítója, egyben a droglegalizáció nagy harcosa.

Liberálfasiszta

Ez akár tökéletes pedigré is lehetne egy demokrata politikusnak. De Darby pár kijelentése mégis komoly zavarokat okozott a pártban. "A propagandisták holokauszttagadónak neveznének" - nyilatkozta az AP-nek, majd kijelentette, hogy "egyáltalán nincs bizonyíték a zsidók szisztematikus irtására". Szerinte a II. világháborúban mindössze 140 000 zsidó vesztette életét, javarészt tifuszban.

A Demokrata Párt vezetői még fel sem ocsúdhattak a holokauszttagadás okozta sokkból, amikor kiderült, hogy Darby a héten New Jerseyben a Nemzeti Arcvonal (National Vanguard, NV) nevű rasszista szervezet kongresszusán is fellép. Az is kiderült, hogy az rasszista-antiszemita-ateista-drogguru egyszerű megoldást vizionál az Egyesült Államokat pillanatnyilag leginkább izgató problémára, az illegális bevándorlók kérdésére is. Tudniillik egyszerűen lelövetné őket.

Kísért a múlt

Tény, hogy a déli demokrata hagyományba bőven belefér a rasszizmus. A hagyományosan déli párt - a Republikánus Párt eredendően az északi, rabszolgaság eltörléséért küzdő államokban alakult ki - tagjai között még a hatvanas években is sok nyiltan rasszista politikus képviselte magát, a John F. Kennedyt hivatalosan elnökjelölté választó kongresszuson a déli államok küldöttei - az alabamaiak vezetésével - kifütyülték a felszólaló - jellemzően északi államokból delegált - afroamerikai küldötteket.

Persze a szegregáció felszámolása után a déli Demokrata Pártban is mélyreható reformok indultak meg - nem véletlen, hogy az egykor hagyományosan demokrata államok többsége immár a republikánusok erősségének számít. Ahogy a Darby kijelentésein őszintén megbotránkozó Joe Turnham, a Demokrata Párt alabamai szervezetének elnöke is mondta, Alabamában sok holokauszt-túlélő él, és szinte mindegyikük a demokraták támogatója, írja az AP.

Komolytalan kihívás

Darby egyébként még nem hivatalos jelöltje a pártnak, a jelöltségért még egy előválasztáson kell megküzdenie John Tysonnal, a Mobile-i körzeti államügyésszel. Bár a közvélemény-kutatások szerint Tyson kilenc százalékponttal vezet Darby előtt, a demokrata választók 68 százaléka még nem választott a két jelölt között. Tyson nem aggódik. "Megdöbbent, hogy valaki ilyen nézetekkel állami tisztségre pályázik. Nem tekintem komoly ellenfélnek" - nyilatkozta az AP-nek.

Bármelyikük is nyeri az előválasztást - erre Darby botránya után immár egyértelműen Tyson az esélyes -, kemény harcra kell számítson a főállamügyészi posztért. A republikánusok részéről ugyanis újra versenybe szállt a jelenlegi főállamügyész, Troy King. És, mint már írtuk, az egykor hagyományosan demokrata államban a keresztény jobboldal hatékony munkájának köszönhetően immár a republikánusok számítanak a választások igazi esélyeseinek.