Viola
-5 °C
-2 °C

A vasúti sztrájk megbéníthatja Németországot

2007.10.11. 23:33
Péntek nulla órától huszonnégy órás sztrájkba lépnek a mozdonyvezetők Németországban.

A mozdonyvezetők csütörtök este hivatalosan is bejelentett munkabeszüntetése nyomán várhatóan szerte az országban egész nap teljesen áll majd a vasúti közlekedés, s több nagyvárosban, mindenekelőtt Berlinben, Frankfurtban, Hamburgban és Stuttgartban nem közlekedik a városi vasút, az úgynevezett S-Bahn sem.

Mindez már kora reggel hatalmas fennakadásokat okozhat a munkakezdésben, illetve a diákoknak abban, hogy eljussanak iskoláikba. A sztrájkot hosszú tárgyalások előzték meg a német vasút (DB) vezetősége és a mozdonyvezetők szakszervezete (GDL) között.

A mozdonyvezetők hosszabb ideje mintegy harminc százalékos béremelést követelnek, s júliusban egy ízben már több órás sztrájkot tartottak. A német vasút vezetősége azonban mindeddig elutasította követeléseiket. A több ezer mozdonyvezetőt tömörítő GDL kilátásba helyezte, hogy amennyiben a DB nem tesz elfogadható ajánlatot, a jövő héttől meghatározatlan időre kiterjesztik a munkabeszüntetést.

A pénteki sztrájk ellenére a vasút vezetősége új ajánlatot ígért, s a tárgyalások a munkabeszüntetéssel párhuzamosan várhatóan folytatódnak. Korábban a vasúti kísérők is sztrájkkal fenyegetőztek, velük azonban - lévén kisebb bérkövetelésről volt szó - létrejött a megegyezés.

A Német Gazdaságkutató Intézet szerint a pénteki, egész napos munkabeszüntetés mintegy 25 millió eurós kárt okozhat a német gazdaságnak, ezen belül mintegy 7 millió eurós veszteséget a vasútnak. A DB korábban azt hangoztatta, hogy egyfajta szükségtervet dolgoz ki a sztrájk következményeinek az enyhítésére, ennek életbe léptetésére azonban a munkabeszüntetés késő esti bejelentése miatt pénteken még nem kerül sor.

 "Rendkívül nehéz napra számítunk" - fogalmazott a német vasút szóvivője.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!