Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Elbocsátások a Vatikánban

2004.04.05. 16:45
A vatikáni világi alkalmazottaknak friss okmányokat kell bemutatniuk családi állapotukról. A "rendezetlen" családi élet felmondást von maga után. A La Repubblica című olasz liberális napilap beszámolója szerint elbocsátások már meg is kezdődtek.
Egy hölgynek azért adták ki az útját, mert "csak" polgári házasságot kötött szíve választottjával, egy kollégájának pedig azért mondtak fel, mert házasságon kívüli gyermeke született.

Az olasz napilap értékelése szerint a Szentszék most kezdi igazából érvényesíteni a még 1992-ben kelt szabályzatát a világi alkalmazottak tekintetében, amely a munkavállalóknak előírja a római katolikus egyház előírásainak maradéktalan betartását. Így az élettársi kapcsolatok, a házasságon kívüli párkapcsolatok, a csak polgári házasságok, a házasságon kívül fogant gyermekek és minden más, a katolikus erkölcsöt sértő tény súlyos munkaügyi következményekkel, végső esetben akár felmondással is járhat.

A 12 évvel ezelőtt született szabályozást most teljes szigorral alkalmazzák a több mint 2000 világi alkalmazottra, aki februári fizetési borítékja mellé udvarias felszólítást is kapott, hogy legyen szíves családi állapotáról idén kelt igazolásokat bemutatni.

A La Repubblica szerint nem kizárt, hogy a körlevél - amelyet Gianni Danzi püspök, vatikáni kormányzósági főtitkár látott el kézjegyével - hamarosan a Kúria, a kongregációk, a Vatikáni Rádió, az Osservatore Romano szerkesztősége és a vatikáni múzeumok világi alkalmazottaihoz is eljut. A Vatikánban igyekeznek kisebbíteni e munkaügyi intézkedések jelentőségét, azt állítva, hogy csak a szokásos adategyeztetésről, illetve -frissítésről van szó, de a már elkezdődött elbocsátások éppen az ellenkezőjét bizonyítják - állapította meg a La Repubblica.