Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

A Vatikán ismét kikelt a melegek ellen

2006.06.06. 17:17
A Család és emberi szaporodás című dokumentum helyteleníti a fogamzásgátlás, az abortusz, a mesterséges megtermékenyítés és az egyneműek házasságának gyakorlatát. Az új pápai állásfoglalás gyakorlatilag egybeesik az új - baloldali - olasz kormány megalakulásával, amelynek számos minisztere támogatólag nyilatkozott a regisztrált élettársi kapcsolat törvényi elismeréséről, az abortusztablettákról és az embriókutatásokról.

Isten elhalványulását jelzik a homoszexuálisokból álló "furcsa párok", a leszbikusok művi megtermékenyítése és más, a család és a hagyományos házasság elleni "erőszakos támadások" a Vatikán kedden kiadott, kemény hangvételű dokumentuma szerint. "Isten elhomályosulása a gyökere az igazság napjainkban megnyilvánuló mély válságának, amelyből a maguknak a házastársakéval azonos jogokat követelő furcsa homoszexuális párok kötelékének elismerése fakad" - áll a Pápai Családi Tanács által kiadott, Család és emberi szaporodás című, 57-oldalas dokumentumban.

A dokumentum helyteleníti a fogamzásgátlás, az abortusz, a mesterséges megtermékenyítés és az egyneműek házasságának gyakorlatát. Nem tartalmaz új megállapításokat, ehelyett összegzi a Vatikán már ismert álláspontját az említett kérdésekben, ám minden korábbinál tovább megy, amikor azt állapítja meg, hogy "a hagyományos családmodellt sohasem érte annyi fenyegetés a történelem folyamán, mint napjainkban".

Idézi többek között az 1968-ban kelt, Humanae Vitae című enciklikát, amelyben a Vatikán kiállt a fogamzásgátlással szemben. Azóta - sajnálkozik a keddi közlemény -, a párok "egy, legfeljebb két gyermeket" vállalnak. A dokumentumban a Vatikán állást foglal a támogatott megtermékenyítés ellen is, figyelmeztetve a genetikai manipuláció veszélyére.

A pápai állam offenzívája egybeesik az új - baloldali - olasz kormány megalakulásával, amelynek számos minisztere támogatólag nyilatkozott a regisztrált élettársi kapcsolat törvényi elismeréséről, az abortusztablettákról és az embriókutatásokról.

A közleményt jegyző Pápai Családi Tanácsot Alfonso Lopez Trujillo bíboros vezeti, aki harcos ellenzője a gumióvszer használatának. Három éve nagy feltűnést keltett azzal a véleményével, hogy az óvszer nem állja útját az AIDS terjedésének, sőt segíti azt, mert hamis biztonságérzetbe ringat. A Vatikán álláspontja szerint a szexuális önmegtartóztatás az egyetlen biztos módja a betegség elleni küzdelemnek. Számos bíboros mindazonáltal úgy érvel, a házastársak óvszerhasználata két gonosz közül a kisebbik, ha meggátolja a HIV-fertőzés átadását a partnernek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?