A Vatikán ismét kikelt a melegek ellen

2006.06.06. 17:17
A Család és emberi szaporodás című dokumentum helyteleníti a fogamzásgátlás, az abortusz, a mesterséges megtermékenyítés és az egyneműek házasságának gyakorlatát. Az új pápai állásfoglalás gyakorlatilag egybeesik az új - baloldali - olasz kormány megalakulásával, amelynek számos minisztere támogatólag nyilatkozott a regisztrált élettársi kapcsolat törvényi elismeréséről, az abortusztablettákról és az embriókutatásokról.

Isten elhalványulását jelzik a homoszexuálisokból álló "furcsa párok", a leszbikusok művi megtermékenyítése és más, a család és a hagyományos házasság elleni "erőszakos támadások" a Vatikán kedden kiadott, kemény hangvételű dokumentuma szerint. "Isten elhomályosulása a gyökere az igazság napjainkban megnyilvánuló mély válságának, amelyből a maguknak a házastársakéval azonos jogokat követelő furcsa homoszexuális párok kötelékének elismerése fakad" - áll a Pápai Családi Tanács által kiadott, Család és emberi szaporodás című, 57-oldalas dokumentumban.

A dokumentum helyteleníti a fogamzásgátlás, az abortusz, a mesterséges megtermékenyítés és az egyneműek házasságának gyakorlatát. Nem tartalmaz új megállapításokat, ehelyett összegzi a Vatikán már ismert álláspontját az említett kérdésekben, ám minden korábbinál tovább megy, amikor azt állapítja meg, hogy "a hagyományos családmodellt sohasem érte annyi fenyegetés a történelem folyamán, mint napjainkban".

Idézi többek között az 1968-ban kelt, Humanae Vitae című enciklikát, amelyben a Vatikán kiállt a fogamzásgátlással szemben. Azóta - sajnálkozik a keddi közlemény -, a párok "egy, legfeljebb két gyermeket" vállalnak. A dokumentumban a Vatikán állást foglal a támogatott megtermékenyítés ellen is, figyelmeztetve a genetikai manipuláció veszélyére.

A pápai állam offenzívája egybeesik az új - baloldali - olasz kormány megalakulásával, amelynek számos minisztere támogatólag nyilatkozott a regisztrált élettársi kapcsolat törvényi elismeréséről, az abortusztablettákról és az embriókutatásokról.

A közleményt jegyző Pápai Családi Tanácsot Alfonso Lopez Trujillo bíboros vezeti, aki harcos ellenzője a gumióvszer használatának. Három éve nagy feltűnést keltett azzal a véleményével, hogy az óvszer nem állja útját az AIDS terjedésének, sőt segíti azt, mert hamis biztonságérzetbe ringat. A Vatikán álláspontja szerint a szexuális önmegtartóztatás az egyetlen biztos módja a betegség elleni küzdelemnek. Számos bíboros mindazonáltal úgy érvel, a házastársak óvszerhasználata két gonosz közül a kisebbik, ha meggátolja a HIV-fertőzés átadását a partnernek.  • Tippek
  • Személyi kölcsön