Erik, Alexandra
EUR 385,46 Ft
USD 366,52 Ft
9 °C
23 °C

Az iraki kormányfő-helyettest fogadja a pápa

2003.02.05. 18:56
Joaquín Navarro Valls, a Vatikán szóvivője nyilatkozatában megerősítette azt a korábban felröppent hír, amely szerint Tárik Aziz iraki miniszterelnök-helyettes találkozót kért a katolikus egyházfőtől, s a szentatya eleget is tesz e kívánságnak a jövő hét péntekén. Az Egyesült Államok az utóbbi időben jelentős nyomást gyakorolt a Vatikánra, hogy hagyjon fel az iraki kérdéssel kapcsolatos amerikai álláspont bírálatával.
II. János Pál február 14-én fogadja a Vatikánban Tárik Aziz iraki miniszterelnök-helyettest - erősítette meg szerdán a Szentszék szóvivője. Joaquín Navarro Valls nyilatkozatában megerősítette azt a korábban felröppent hír, amely szerint Aziz találkozót kért a katolikus egyházfőtől, s a szentatya eleget is tesz e kívánságnak a jövő hét péntekén.

A várható találkozásról nem közöltek hivatalosan részleteket, de az elmúlt hetek eseményei alapján bizonyosnak tűnik, hogy az iraki vezető - Szaddám Huszein elnök jobb keze - diplomáciai lehetőséget keres a háború elkerülésére. Az Il Sole 24 Ore című olasz napilap az elmúlt napokban tudni vélte: az Egyesült Államok az utóbbi időben jelentős nyomást gyakorolt a Vatikánra, hogy hagyjon fel az iraki kérdéssel kapcsolatos amerikai álláspont bírálatával.

A Szentszék állítólag nem rejtette véka alá ingerültségét emiatt. A pápa, néhány magas rangú vatikáni tisztségviselő és a katolikus sajtó az elmúlt hetekben egyértelműen állást foglalt az Irak elleni esetleges hadművelettel szemben. E megnyilvánulások mindegyikében az volt az alapgondolat, hogy a békés eszközöket teljes mértékben ki kell használni, a háború csak a legvégső esetben képzelhető el, de ha bekövetkezik, az mindenképpen kudarc az emberiség számára.

A Szentszék tevőlegesen is meg akarja akadályozni a fegyverek használatát. A Vatikánban konkrétan is folynak az előkészületek egy bagdadi misszióra, amelyet a Római Kúria valamelyik felelős bíborosa vezetne. A küldöttség jobb belátásra akarja bírni Szaddám Huszein elnököt, és a Fehér Ház felé is közvetíteni kívánja a szentatya háborúellenes érveit. A Szentszék ugyanis - az iszlám országokban élő keresztény közösségeket féltve - el akarja kerülni, hogy egy ilyen hadművelet a "kultúrák közötti" összecsapás jellegét öltse.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét