Vatikáni állásfoglalás: csalódott áldozatok

2002.10.20. 21:02
Az áldozatok hozzátartozóiból csalódást, vagy felháborodást, az amerikai római katolikus egyház számos püspökéből és papjából pedig megkönnyebbülést váltott ki a Szentszék állásfoglalása. Ebben azt ajánlotta a püspököknek, hogy fogyatékosságai miatt dolgozzák át azt a szabályrendszert, amelyet júniusban fogadtak el a texasi Dallasban a "nulla tolerancia" jegyében a papi pedofília felszámolására.
A Vatikán szerint a kiskorúakat oltalmazó dallasi szabályok több pontban ellentmondanak az egyetemes egyházjognak, illetve zűrzavar és kétértelműség forrásai lehetnek. A Szentszék támogatja az eltévelyedéssel szembeni kemény fellépést, de úgy véli, hogy a papi hivatással való visszaélés meghatározása túl homályos. Ugyanis a szabályok nem biztosítják megfelelően a megvádolt papok jogait, mert őket azonnal el lehet mozdítani hivatalukból, mielőtt még bűnösségük beigazolódna. Emellett elévülési időt sem határoznak meg az esetekben.

Már alkalmazzák a dallasi elveket

A vatikáni állásfoglalás bejelentésére a papi pedofília áldozatai és hozzátartozóik csalódással vagy felháborodására reagáltak. Ugyanakkor a legtöbb amerikai püspökségben már megkezdték a dallasi normarendszer érvényesítését, s alkalmazásuk addig is folytatódik, amíg megoldást keresnek a Vatikánban felvetett fogyatékosságokra. A kisgyermekekkel történt visszaélések év elején történt leleplezése óta a 47 ezer amerikai katolikus pap közül több mint háromszázat távolítottak el hivatalából. Az egyházat kártérítést követelő polgári perek százai fenyegetik.

"A vatikáni bírálat nyugtalanító"

A konzervatív The Washington Times úgy véli, hogy a vatikáni döntés aligha segíti az amerikai katolikus egyház vezetőit, akik megpróbálják kiragadni az egyházat a válságból és helyreállítani a 64 milliós katolikus közösség bizalmát az egyházi intézményekben. A The Washington Postban pedig egy világi katolikus szervezet képviselője nyugtalanítónak nevezte, hogy a Vatikán felülbírálja azokat, akik a helyszínen, a legközelebbről látják a gondokat.

"Oda az egyházi tekintély"

A The New York Times szerint a Vatikánban nem csak amiatt aggódtak, hogy ártatlan papok eshetnek áldozatul az elszabaduló gyanúnak, illetve megtagadják tőlük azokat a jogi biztosítékokat, amelyek másokat megilletnek. A radikális dallasi politikát azért is elutasítják, mert vatikáni tisztségviselők az egyházi vezetők tekintélyének a lemorzsolódásától tartanak. Ugyanis a püspökök tekintélyét és egyéni ítéletalkotását aprólékos előírások helyettesítik, s az egyház túlságosan kiteszi magát a hierarchián kívül álló laikusok vizsgálódásainak és kritikájának.  • Hírek
  • Bankszámla