A pápa eltiltaná a melegeket a papi pályától

2002.11.05. 17:21
Rendeleti úton kívánja kizárni a papi pályáról a homoszexuálisokat a pápa, erősítette meg a Vatikán a La Repubblica olasz napilap értesüléseit. A Vatikán az intézkedéssel a közelmúltban kirobbant, a katolikus papokat érintő botrányokra kíván reagálni.
A La Repubblica által nyilvánosságra hozott szövegből az derül ki, hogy a pápa el akarja távolíttatni a papneveldékből mindazokat a hallgatókat, akik "homoszexuális hajlamokat" mutatnak. A homoszexuális papjelölt kizárásáról a végső döntést a szeminárium vezetője illetékes meghozni. A rektor ehhez kikérheti pszichológus tanácsát is. A La Repubblica újság hírére reagálva a Vatikán sajtóhivatala közölte, a rendelet előkészítés alatt áll, nyilvánosságra hozni azonban majd csak a jövő évben fogják. Emellett a pápai rendeletnek várhatóan nem lesz "kötelező jellege".

A tervezett intézkedés mintegy válasz az utóbbi évek botrányaira, amelyek fiatal fiúkat megrontó katolikus papok körül robbantak ki az Egyesült Államokban és több európai országban .

Alkalmassági vizsga

Mint a La Repubblica emlékeztetett, már a múltban is kötelező volt a papnövendékek "erkölcsi és pszichológiai alkalmasságának" a vizsgálata. Emiatt a homoszexuális egyéneknek korábban el kellett hagyniuk a szemináriumot. Az utóbbi években azonban a rektorok többsége eltekintett a kizárásuktól.

Marad a papi nőtlenség

A fejlett országokban drámai hiány mutatkozik fiatal katolikus papokból, emiatt rengeteg plébánia élére nem lehet vezetőt állítani. A Vatikán elvárja a papoktól, hogy tiszteletben tartsák a nőtlenség és a szexuális önmegtartóztatás előírását. II. János Pál több ízben is visszautasította a cölibátus lazítását célzó követeléseket.  • Tippek
  • Bankszámla