József, Bánk
-6 °C
0 °C

A Vatikán szerint komoly gond a keresztényellenesség

2004.12.07. 17:14
A Vatikán szerint a terrorizmus elleni harc miatt nagy mértékben növekedett a keresztényellenesség a világban, ezért megpróbálják az ENSZ-t rábírni, hogy az antiszemitizmus és iszlámellenesség mellett ismerje el a kereszténygyűlölet reális veszélyét is.

Nyomást próbál gyakorolni az ENSZ-re a Vatikán, hogy ismerje el a "keresztényfóbiát" mint az antiszemitizmussal és az iszlámellenességgel egyenrangú gyűlöletforrást, írja a londoni Telegraph. A lap Giovanni Lajolo érseket, Vatikán külügyminiszterét idézi, aki szerint a terrorizmus elleni harc miatt nagy mértékben növekedett a keresztényellenesség a világban. Az érsek állítja, hogy a kereszténységre gyakran tekintenek úgy tévesen, mint ami szerves része a nyugati politikának, és ebből adódóan gyakran szenvednek a keresztények a nyugati országok elleni reakcióktól.

Marginális pozíció

Giovanni Lajolo egy Rómában tartott konferencián szólalt fel, amit a közelkeleti országokban - például Irakban - megtámadott templomok miatt hívtak össze. A Vatikán külügyminisztere a pápa egyik esélyes utódjának tartott Joseph Ratzinger bíboros szavait hangoztatta: mára Európa egyes, túlságosan világias részein is marginális pozícióba szorult vissza a kereszténység.

Lajolo érsek elmondta, hogy vatikáni diplomaták azért lobbiznak az Egyesült Nemzeteknél és más szervezeteknél, hogy ismerjék el a korábban jószerével ismeretlen "kereszténygyűlölet" kifejezés létét. "Be kell látni, hogy a terrorizmus ellen folytatott háború, mégha szükségszerű is, együtt jár többek között a kereszténygyűlölet terjedésével" - hangzott el a konferencián. Az ENSZ decemberben tárgyalja a felvetést.

Később az érsek azt fejtegette, hogy keresztényellenes és antikatolikus érzelmek nem csak muszlim tönbbségű országokban alakulnak ki. Olyan államokban is lehet ellenséges a légkör, ahol egyházi iskolák vagy jótékonysági szervezetek munkáját alig álcázott térítőmunkának tarják.

Ellentétes hatás

A Vatikán nagy hangsúlyt fektet a témára, annak ellenére, hogy sikertelenül próbálta elérni a közös keresztény örökségre való hivatkozás belefoglalását az Európai Unió új alkotmányába. A vatikáni kampány vegyes reakciókat váltott ki, néhány keresztény emberjogi aktivista szerint ellentétes hatást érhet el az effajta nyomásgyakorlás.

Alexandra Aula egy genfi katolikus szervezet nevében úgy nyilatkozott, hogy bár sok országban veszélyben vannak a keresztények, nem ez a megfelelő módja a védelemnyújtásnak.