Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Az amerikaiak két figyelmeztető lövést is leadtak

2004.03.01. 14:55
A győri egyetemista iraki halálával kapcsolatban nem állapított meg az amerikai katonák részéről fegyelmezetlenséget vagy szabálysértést az a vizsgálat, amelyet az amerikai fél folytatott le. A vizsgálat megállapításai szerint az amerikai katonák jogszerűen jártak el, amikor rálőttek a magyar fiatalember által vezetett kisteherautóra.
"A 82. Légideszant Hadosztály parancsnoka vizsgálatot folytatott a Varga (Varga-Balázs Péter) úr halálával, illetve a Varga úr által vezetett kisteherautóban tartózkodó utas és a 82. Légideszant Hadosztály két katonájának sebesülésével kapcsolatos tények tisztázására. A parancsnok arra a következtetésre jutott, hogy az incidensben érintett katonák részéről fegyelmezetlenség vagy szabálysértés nem történt" - olvasható az amerikai jelentésben, amelyet a külügyi tárca pénteken kapott meg.

Két figyelmeztető lövés

A vizsgálat felidézi, hogy 2003. november 17-én Ramadi városa közelében a hadosztály egy gyorsreagálású egysége tűzszerész csoportot kísért egy bejelentett, házilagos készítésű robbanó eszköz helyszínéhez. A HMMWV típusú járművekkel a helyszínre érkező gyorsreagálású egység este fél hat körül a várostól keletre, a 10. számú autóút kelet felé haladó sávjában közlekedési ellenőrző pontot állított fel.

A biztonság és a gépkocsivezetők előre történő figyelmeztetése érdekében az egység jelzőlámpákkal felszerelt katonákat állított a közlekedési ellenőrző pont elé, hogy a szembejövő forgalomnak lassításra felszólító jelzéseket adjanak. A közlekedési ellenőrző pontnál az egység a kelet felé haladó sávban keresztbefordított egy villogó jelzőlámpákkal felszerelt HMMWV típusú járművet, amely mellett további felfegyverzett katonák álltak - áll a jelentésben.

Az amerikai fél vizsgálata szerint hozzávetőlegesen 17.35 és 18.25 óra között az egység 40-50 járművet terelt át a keleti sávból a nyugatiba. Körülbelül 18.25 órakor egy "pickup" típusú, fehér kisteherautó közeledett nagy sebességgel a közlekedési ellenőrző ponthoz. "A jármű nem lassított, a gépkocsivezető pedig figyelmen kívül hagyta a jelzőlámpákkal felszerelt katonákat. Az egység két figyelmeztető lövést adott le, amelyek közül az egyik vörös csíkot húzó nyomjelző lövedék volt. A kisteherautó nem engedelmeskedett, nem lassított, és figyelmen kívül hagyta a figyelmeztető lövéseket. Az összes körülményt figyelembe véve, az egység ezt a magatartást ellenséges fenyegetésként értékelte" - olvasható a jelentésben.

Ennek következtében, ahogy a kisteherautó közeledett a HMMWV-hoz, az egység négy különböző fegyverből tüzet nyitott rá, hogy megállítsa. A kisteherautó belerohant a HMMWV oldalába. A HMMWV-ban tartózkodó két katona, valamint a kisteherautó utasa megsebesült. Varga-Balázs Péter sebesüléseibe belehalt.

Nem vette észre

A Varga-Balázs Péter halálának körülményeit vizsgáló két magyar diplomata még decemberben azt állapította meg, hogy öngyilkos merénylőnek vélték, ezért adtak le célzott lövést az amerikai katonák. Varga-Balázs Péter a tényfeltáró bizottság megállapítása szerint nem vette észre az amerikai katonák fényjelzéseit és a levegőbe leadott figyelmeztető lövéseket sem (amelyben nyomjelzős is volt), és sebességét nem csökkentve közeledett az úttesten keresztben álló amerikai katonai járműhöz.

A boncolási jegyzőkönyv szerint több szilánk érte az elhunyt Varga-Balázs Péter testét. A 27 éves fiatalember holttestét november 27-én szállították Magyarországra, és december 5-én temették el Győrben. Varga-Balázs Péter közel két hónapig élt és dolgozott civilként Irakban. Halála ügyében az Amnesty International független nyomozást követelt.

Varga-Balázs Péter családjának a fiatalembert foglalkoztató ToiFor Kft. január végén peren kívüli egyezséget ajánlott. Az egyezség február végén megszületett, és a kft. kifizette a kártérítési összeget a családnak. A megállapodás részleteit és kártérítés összegét nem hozták nyilvánosságra. A család jogásza, Bárándy György úgy nyilatkozott, hogy a családnak lesz még követelése az Egyesült Államokkal szemben is, de azt csak a halál körülményeiről készült jelentés hivatalos eredményének ismeretében fogják megindítani.