Auguszta
-7 °C
0 °C

Két amerikai pályázik eséllyel a Világbank élére

2007.05.25. 20:15
A Washington Post megnevezte az etikai vétség miatt távozó Paul Wolfowitz, a Világbank elnökének lehetséges utódait. A lap szerint Robert Zoellick volt külügyminiszter-helyettes vagy Robert Kimmitt jelenlegi pénzügyminiszter-helyettes lesz a pénzintézet új vezetője.

A The Washington Post már tényként kezeli, hogy ismét amerikai lesz a Világbank elnöke. A lap szerint két emberre szűkült le a posztra esélyes szakemberek száma: Robert Zoellick volt külügyminiszter-helyettes vagy Robert Kimmitt jelenlegi pénzügyminiszter-helyettes lesz a pénzintézet új vezetője.

A bank igazgatótanácsa múlt héten jelentette be, hogy a két évig az elnöki posztot betöltő etikai vétség miatt június 30-i hatállyal távozik.

Az egyik esélyes: Zoellick

Zoellick a Goldman Sachs bankcsoport nemzetközi ügyekért felelős alelnöke, az idősebb Bush kormányában külügyi államtitkárként dolgozott. Előnyének tartják, hogy nem tartozik a Bush-kormány körüli katonai héják közé. Mások szerint a nemzetközi közösség nem szívesen látna újabb bankelnököt Bush környezetéből.

Zoellick nemzetközileg elismert szakember, ő volt az, aki hat évvel ezelőtt tető alá hozta Kína WTO-tagságát. Két éve állítólag őt ütötte ki az elnöki posztról Paul Wolfowitz korábbi védelmi miniszter-helyettes, aki az iraki háború tervének egyik kidolgozója volt.

A másik esélyes: Kimmitt

Az elnöki posztra esélyesek szűk körében emlegették korábban is Robert Kimmittet, aki két éve pénzügyminiszter-helyettes, azelőtt nemzetközi tanácsadóként dolgozott a Wilmer Cutler Pickering tanácsadó cégnél, korábban a Time Warner alelnöke volt. Kimmitt németországi nagykövetként is dolgozott, jól ismeri a Világbank fejlesztési tevékenységét.

A lap a Fehér Ház egy névtelenséget kérő magas rangú tisztviselőjét idézte, aki elmondta, hogy a második világháború után alapított intézmény élére az eddigi hagyományokat folytatva amerikai állampolgárt fog jelölni George Bush elnök, és a kiválasztásban a szakértelem a döntő.

Blair kiesett az esélyesek közül

Néhány napja még az is felmerült, hogy esetleg Tony Blair leköszönő brit miniszterelnök lehetne az új elnök, Bush azonban ezt kizárta, mint mondta, erről nem is esett szó Blair washingtoni búcsúlátogatásán.

Az új világbanki elnök személyének kiválasztása úgy zajlik, hogy Henry Paulson amerikai pénzügyminiszter külföldi minisztertársaival egyeztetve körözteti az általa alkalmasnak tartott személyek listáját. A Világbank 10 ezer alkalmazottat foglalkoztat és világszerte 100 irodát működtet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!