310 milliárdos amerikai védelmi költségvetés

2000.07.14. 13:49
Washingtonban a szenátus is elfogadta a következő pénzügyi évre szóló 310 milliárd dolláros védelmi költségvetést. A szenátorok leszavazták viszont azt a kiegészítő javaslatot, ami alapján a Pentagonnak még többször és még alaposabban kellett volna tesztelnie a fejlesztés alatt álló rakétavédelmi rendszert. Ez a második év, hogy a költségvetés összege nő, korábban tizenöt éven át folyamatosan csökkent.
A költségvetés elfogadását több módosító javaslat vitája is megelőzte, de a leghevesebb vitát és a legszorosabb szavazási eredményt (52-48) a rakétavédelmi kísérletekkel kapcsolatos javaslat hozta.

A Pentagon 2005-re akar elkészülni a rendszerrel, ami csak korlátozott támadások elhárítására lenne alkalmas
A demokrata Durbin szenátor szerint a legutóbbi rakétavédelmi kísérlet kudarca azt mutatja, hogy sokkal több tesztre van szükség, leginkább az ál-robbanófejek, illetve a különleges burkolattal ellátott robbanófejek miatt. Durbin egy független bizottságot is fel akart állíttatni, hogy a teszteket, illetve a rendszer hatékonyságát vizsgálhassák. A kongresszusi Fegyveres Erők Bizottságának elnöke szerint viszont a Pentagon ütemtervében épp elég kísérlet szerepel.

A Pentagon 2005-re akar elkészülni a rendszerrel, ami csak korlátozott támadások elhárítására lenne alkalmas, ami az amerikaiak szerint elég egy esetleges észak-koreai vagy iráni rakétatámadás leküzdésére, de még nem borítja fel a kölcsönös elrettentésre (Mutually Assured Distruction, MAD) épülő nemzetközi szerződéseket. Oroszország, Kína (sőt Európa is) ennek ellenére ellenzi a tervet.

A védelmi költségvetésből egyébként 1,9 milliárd jut a rakétavédelemre, ami nagyjából kétszerese a 2000-es összegnek. A 310 milliárd 4,5 milliárddal több annál, amit az elnök kért, és 19 milliárddal több az idei teljes védelmi költségvetésnél. Ez a második év, hogy a költségvetés összege nő, korábban tizenöt éven át folyamatosan csökkent.

A hadsereg alkalmazottai 3,7 százalékos fizetésemelést kapnak, beszerzésre 64 milliárd, a boszniai, koszovói és ázsiai műveletekre 4,1 milliárd jut. Egyébként Clinton elnök éppen pénteken írt alá egy rendkívüli kiutalási törvényt, amely a koszovói amerikai csapatoknak 2 milliárd dollár pluszt juttat.  • Tippek
  • Babaváró hitel