Vilhelmina
12 °C
28 °C

Pentagon: negyedmillió selejtes védőruha

2002.12.01. 18:10
Egy amerikai cég a kilencvenes évek elején szándékosan szállított a Pentagonnak selejtes védőöltözéket vegyi- és biológiai fegyverek ellen. A katonák rákényszerülhetnek régi viselet használatára, mely a bevetés után legfeljebb egy-két napig nyújthat védelmet.
Amerikai kongresszusi képviselők szerint a Pentagonnak gondot okozhat a katonák ellátása a vegyi és biológiai fegyverek elleni legkorszerűbb védőöltözékkel.

Negyedmillió selejtes védőruha

Christopher Shays képviselő szerint a védelmi minisztérium képtelennek bizonyulhat arra, hogy a Perzsa-öbölbe vezénylendő csapatok a JSLIST típusú legkorszerűbb a védőöltözékkel lássa el. A legjobb védőöltözékek egy részéről nem tudják, hogy hol van. Ráadásul - mondta a képviselő a The Washington Postnak a hétvégén - negyedmillió selejtes védőruhával sem tudnak elszámolni, ezek valószínűleg összekeveredtek a többivel.

Shays, a nemzetbiztonsági albizottság elnöke felrótta még, hogy legutóbb számos olyan gázálarcot találtak, amelynek rossz volt a tömítése, ezért valamennyit át kell nézni, hogy megfelelően működik-e. Janice Schakowsky képviselő a héten Donald Rumsfeld védelmi miniszternek írt levelében fejezte ki aggodalmát és biztosítékokat kért a tárcától, hogy a Perzsa-öböl térségében a katonáknak megfelelő minőségű és mennyiségű védőfelszerelésük lesz.

Akár tízéves is lehet

A hibás védőöltözékeket a kilencvenes években gyártotta az Isratex cég, amelynek vezetőit bűnösnek találta, és elítélte a bíróság. Az ok: szándékosan szállítottak a védelmi tárcának selejtet. Több mint fél milliót kivontak a forgalomból, de negyedmilliót nem találnak a legfőbb számvevőszék (GAO) jelentése szerint.

A használhatónak minősülő készlet nagy része régi, akár tízéves is lehet. A GAO egyik illetékese szerint a katonák rákényszerülhetnek, hogy régi védőfelszerelést használjanak, melynek állaga az idő múlásával egyre romlik és a bevetés után legfeljebb 1-2 napig nyújthat védelmet.