Árpád
-2 °C
4 °C

Pentagon: negyedmillió selejtes védőruha

2002.12.01. 18:10
Egy amerikai cég a kilencvenes évek elején szándékosan szállított a Pentagonnak selejtes védőöltözéket vegyi- és biológiai fegyverek ellen. A katonák rákényszerülhetnek régi viselet használatára, mely a bevetés után legfeljebb egy-két napig nyújthat védelmet.
Amerikai kongresszusi képviselők szerint a Pentagonnak gondot okozhat a katonák ellátása a vegyi és biológiai fegyverek elleni legkorszerűbb védőöltözékkel.

Negyedmillió selejtes védőruha

Christopher Shays képviselő szerint a védelmi minisztérium képtelennek bizonyulhat arra, hogy a Perzsa-öbölbe vezénylendő csapatok a JSLIST típusú legkorszerűbb a védőöltözékkel lássa el. A legjobb védőöltözékek egy részéről nem tudják, hogy hol van. Ráadásul - mondta a képviselő a The Washington Postnak a hétvégén - negyedmillió selejtes védőruhával sem tudnak elszámolni, ezek valószínűleg összekeveredtek a többivel.

Shays, a nemzetbiztonsági albizottság elnöke felrótta még, hogy legutóbb számos olyan gázálarcot találtak, amelynek rossz volt a tömítése, ezért valamennyit át kell nézni, hogy megfelelően működik-e. Janice Schakowsky képviselő a héten Donald Rumsfeld védelmi miniszternek írt levelében fejezte ki aggodalmát és biztosítékokat kért a tárcától, hogy a Perzsa-öböl térségében a katonáknak megfelelő minőségű és mennyiségű védőfelszerelésük lesz.

Akár tízéves is lehet

A hibás védőöltözékeket a kilencvenes években gyártotta az Isratex cég, amelynek vezetőit bűnösnek találta, és elítélte a bíróság. Az ok: szándékosan szállítottak a védelmi tárcának selejtet. Több mint fél milliót kivontak a forgalomból, de negyedmilliót nem találnak a legfőbb számvevőszék (GAO) jelentése szerint.

A használhatónak minősülő készlet nagy része régi, akár tízéves is lehet. A GAO egyik illetékese szerint a katonák rákényszerülhetnek, hogy régi védőfelszerelést használjanak, melynek állaga az idő múlásával egyre romlik és a bevetés után legfeljebb 1-2 napig nyújthat védelmet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?