Szilárda
-4 °C
2 °C

A franciák az EU reformját sürgetik

2000.09.07. 20:15
A Financial Times című brit napilapban írva Huber Védrine francia külügyminiszter az Unió belső reformjának felgyorsítását sürgette. Védrine szerint itt az ideje, hogy a tagországok félretegyék az EU jövőjéről szóló elméleti vitákat és a tettek mezejére lépjenek.
A tekintélyes üzleti napilap csütörtöki számában a francia diplomácia vezetője cikkében kifejti, hogy az Unió jelenlegi működése, intézményrendszere ormótlan, nehezen kezelhető; mind az euró, mind a külföldi segély- és támogatásprogramok nehézkesek, nem elég hatékonyak. Védrine szerint az új országok felvétele kitűnő alkalom arra, hogy az Unió véghezvigye reformjait.

,,Nem arra van szükségünk, hogy a szavak háborújába keveredjünk, de arra sem, hogy teológiai vitát nyissunk az Unió végső céljairól. Föderalizmus, szuverenitás, nemzetekfelettiség, kormányköziség ... - mind betokosodott klisé, ami csak arra jó, hogy vitát gerjesszen... Legkevésbé ideológiai megosztottságra van szükségünk" - int pragmatikus megközelítésre Védrine.

,,Látnunk kell" - folytatja a gondolatmenetet - ,,,hogy elsősorban világos közös célokra van szükség. Az Uniónak mindenekelőtt működőképesnek kell lennie. Védelmeznie kell vívmányait, képes kell legyen a fejlődésre és új programok megvalósítására. Világosabban meg kell osztani a feladatokat az Unió és egyes tagjai, illetve azok intézményei közt. Meg kell erősíteni a döntések demokratikus legitimitását."

Védrine hangsúlyozza a kérdések fontosságát: ,,Létünkről van szó. Nemzeteinkről, történelmünkről, önazonosságunkról, társadalmainkról." Ebből a szempontból létfontosságúnak tartja a decemberben Nizzában tartandó kormányközi konferenciát: ,,Ez megmutatja majd, rendelkeznek-e a kormányok a szükséges elszántsággal, megvannak-e képességeik a reformok véghezvitelére".

,,Meg kell reformálnunk az Európai Bizottságot, hogy újra hatékonyan intézze ügyeinket, és fogjon új kezdeményezésekbe. Ki kell terjesztenünk a minősített többségi szavazást, hogy elkerüljük intézményeink megbénulását. Felül kell vizsgálnunk az egyes tagok szavazatainak súlyát, hogy a többségi szavazás legitimebb legyen, és főként lehetséges."

Védrine szerint ,,sürget az idő. A reformok elmulasztása, vagy egy látszatmegállapodás maga volna a kudarc. Márpedig egy kudarc Nizzában megtorpedózná eddig elért eredményeinket, és szinte bizonyosan a bővítés kudarcához vagy elhalasztásához vezetne... Nem teszi meg akármilyen megállapodás: alapvető reformokra van szükség, mert ez visszaállítaná az Uniót a helyes útra. Csak stabil alapra építkezhetünk, csak így foghatunk új vállalkozásokba. Csakis így remélhetjük, hogy az euró sikeres lesz, és csakis így építhetünk ki egy közös kül- és biztonságpolitikát, erősíthetjük meg Európa szerepét a világban".

,,Az erős és hatékony Európa jövője forog kockán. A kormányoknak a közös európai érdekeket kell mindenekfelett szemük előtt tartaniuk." - figyelmeztet végül a külügyminiszter.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!