Piroska
3 °C
4 °C

Vegyi támadásra készültek Párizsban?

2002.12.17. 12:17
Ismeretlen összetételű vegyi anyagokat találtak a francia titkosszolgálatok a hétfőn letartóztatott iszlám szélsőségesek lakásán. A francia szervek szerint a három férfi terrortámadásra készült.
Három iszlám szélsőségest tartóztatott le hétfőn a francia titkosszolgálat Párizsban. A férfiak lakásán végzett házkutatást követően az illetékesek arra a következtetésre jutottak, hogy a három férfi vegyi terrortámadás végrehajtására készült. A Le Figaro és a Le Parisien jelentései szerint a három algériai lakásán ismeretlen eredetű vegyianyagokat - porokat és folyékony vegyszereket -, legalább 5000 dollárnyi készpénzt és iszlám propaganda anyagokat is találtak a nyomozók.

Csecsenföld és Afganisztán

A férfiak, akik egyes információk szerint Afganisztánt és Csecsenföldet is megjárták, jelenleg előzetes letartóztatásban várják a további fejleményeket. A vegyianyagokat a francia rendőrség laboratóriumában vizsgálják. Egyelőre arról sem lehet tudni részleteket, hogy milyen formában, és mikor akarták felhasználni ezeket a gyanúsítottak. A francia ügyészség szóvivője nem kívánt nyilatkozni az ügy részleteivel kapcsolatban.

A Le Figaro tudósítása szerint a férfiakat "terrorszervezet keretén belüli szervezkedés" gyanújával vették őrizetbe a párizsi La Cournevue negyedben a titkosszolgálat emberei. A letartóztatást az a november 13-án indult nyomozás előzte meg, amely során a csecsen csoportok tevékenységét vizsgálták a francia szervek.

Növekvő aggodalom

Az AP jelentése szerint titkosszolgálati berkekben egyre többen tartanak európai terrorakciótól. Franciaországban november óta több mint 20 embert tartóztattak le a terrorelhárító szervek, igaz többségüket később szabadon engedték.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!