Emőke
-4 °C
9 °C

Vegyi terrortámadástól tart az Interpol

2005.11.21. 19:23
Felkészületlen a világ egy vegyi vagy biológiai terrortámadással szemben, pedig már csak idő kérdése az al-Kaida akciója, véli az Interpol főtitkára. A nemzetközi rendőrszervezet afrikai regionális konferenciáján a megelőzésre fordított pénzek növelését szorgalmazták.

Csak idő kérdése, hogy az al-Kaida vegyi vagy biológiai fegyverrel támadást hajtson végre több millió ember legyilkolása céljából, figyelmeztetett hétfőn Fokvárosban Ronald Noble tábornok, az Interpol nemzetközi rendőrszervezet főtitkára. "A világ fájdalmasan felkészületlen arra, hogy megbirkózzon egy ilyen támadás következményeivel, és a rendőrség, illetve a közegészségügyi hatóságok között túl csekély az együttműködés ezen a területen" - mondta a főtitkár egy, a dél-afrikai Fokvárosban rendezett háromnapos konferenciát megnyitó beszédében.

A rendezvény célja az afrikai rendőrhatóságok felkészítése a biológiai fegyverek elleni küzdelemre. Az értekezlet - az első a három tervezett regionális találkozó közül, a következő kettő Szingapúrban és Chilében lesz - egy, az Interpol franciaországi főhadiszállásán idén rendezett hasonló témájú konferencia folytatása. A fokvárosi értekezleten 41 ország 90 küldöttje vesz részt.

Jogot formáltak a gyilkosságra

"Az al-Kaida nyíltan jogot formált 4 millió ember megölésére biológiai és vegyi fegyverek bevetésével" - figyelmeztetett beszédében a tábornok. Az interneten megtalálhatók az útmutatók, hogyan lehet ilyen fegyvereket építeni. És bár a veszély a lehető legnagyobb fokú, a világ nincs megfelelően felkészülve.

Lehangolóak az egyesült államokbeli és európai terrorelhárító gyakorlatok eredményei, a hatóságoknak nincsenek tapasztalataik egy ilyen méretű fenyegetéssel szemben, és túl csekélyek az ismereteik ebben a témakörben. Erősíteni kell az együttműködést az egészségügyi és a nyomozóhatóságok között, hangsúlyozta a tábornok.

Jackie Selebi dél-afrikai rendőrfőnök, aki a lyoni székhelyű nemzetközi rendőrszervezet soros elnöke, azt mondta, hogy nagyobb világméretű együttműködésre van szükség, és növelni kell a fenyegetés csökkentését célzó forrásokat.

Csökkent a veszély

Idén júniusban egy német szakértő úgy értékelte, hogy az al-Kaida biológiai vagy vegyi fenyegetése csökkent, de a veszély továbbra is nagyon komoly, tekintettel a terrorszervezet ügynökeinek bevethetőségére és a csoport kifejezett érdeklődésére az ilyen fegyverek alkalmazása iránt. Georg Witschel, a német külügyminisztérium terrorellenes koordinátora azt mondta, hogy a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások után felfedezett terrorista-irattárak és laboratóriumok bebizonyították: az al-Kaida vegyi, biológiai vagy nukleáris fegyver megszerzésére és bevetésére törekszik.