Sára, Márió
2 °C
6 °C

Megvannak a vegyi fegyverek

2003.04.08. 00:39
Szarint és tabunt találtak a szövetségesek Irakban, ezzel igazolva láthatják a háború kiváltó okát: Bagdad mégis rendelkezett biológiai és vegyi fegyverekkel. A háború előtt az ENSZ fegyverzetellenőrei nem találták biológiai vagy vegyi fegyverek nyomát, bár vizsgálódásukat nem fejezhették be. Bagdad végig hangoztatta ártatlanságát, míg amerikai politikusok folyamatosan arról nyilatkoztak, hogy teljesen bizonyosak az iraki vegyi- és biológiai fegyverek létezésében.
Egy iraki fogoly információkat adott a vegyi fegyverek hollétéről - jelentette pentagonos forrásokra hivatkozva a Fox News. Kerbala mellett egy táborban tároltak halálos ideggázokat az iraki erők. Az amerikaiak hordozható vegyi tesztje pozitív eredményt hozott; az idegmérget rovarirtót tartalmazó hordók közé rejtették. A szövetségesek Bagdad közelében is "gyanús anyagra" bukkantak; ott húsz vegyi robbanófejekkel felszerelt közepes hatótávolságú BM-21-es rakétát találtak. A CNN szerint szarint és tabunt találtak a szövetségesek Irakban.

A tabun és a szarin ideggáz, izzadást, nehéz légzést, izomgörcsöt okoz, következményei halálosak. Mindkét anyagot a nyolcvanas években, az iraki-iráni háborúban használta Bagdad. A Stratégiai Tudományok Nemzetközi Intézetének adatai szerint Irak tabunból 210, szarinból 795 tonnát gyártott.

Aláírták, hogy megsemmisítik

Amikor az iraki vezetés aláírta az 1991-es öbölháború tűzszüneti egyezményét, akkor elfogadta, hogy megsemmisítik a tömegpusztító fegyvereket. Négy évvel később egy magas rangú iraki vezető elismerte, hogy országa vegyi- és biológiai fegyvereket gyárt. Az ENSZ fegyverzetellenőrei 1998-ban már vizsgálódtak az országban, amikor bizonyos berendezéseket kettős hasznosításúnak - polgári célokra és tömegpusztító fegyverek gyártására egyaránt alkalmasnak - minősítettek.

Négy évvel később az ENSZ fegyverzetellenőrei nem találták biológiai- vagy vegyi fegyverek nyomát. Bagdad végig hangoztatta ártatlanságát, míg amerikai politikusok folyamatosan arról nyilatkoztak, hogy teljesen bizonyosak az iraki vegyi- és biológiai fegyverek létezésében.

Hans Blix, a fegyverzetellenőrök vezetője a háború kezdetén lemondott hivataláról. Mint mondta, az ellenőröknek még legalább fél év kellett volna a vizsgálódáshoz.