Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem találják az iraki vegyifegyvereket

Az Egyesült Államoknak szilárd bizonyítékai vannak, hogy Szaddám Husszein iraki diktátor tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik - jelentette be George W. Bush amerikai elnök. Iraknak vasárnapig kell beszámolnia fegyverprogramjáról, hogy teljesítse az ENSZ-határozatban foglaltakat.
Egyelőre semmi nyoma nincs annak, hogy az ENSZ fegyverzetellenőrei biológiai- vagy vegyifegyverek nyomára bukkantak volna az iraki sivatagban. Az elmúlt napokban al-Muszannában, Szaddám Huszein vegyi és biológiai programjának központjában, egy elhagyott helyen kutakodtak, ahol nem találták nyomát a titkos kísérleteknek.

Egyszerre több helyen

Az amerikai politikusok közben folyamatosan arról nyilatkoznak, hogy teljesen bizonyosak az iraki vegyi- és biológiai fegyverek létezésében. Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter szerint fontos, hogy Irak az ENSZ-határozat minden pontját betartsa. Hozzátette, hogy Iraknak vannak tömegpusztító fegyverei, ezért két út áll előtte: vagy beismeri, vagy folytatja a rejtegetést. Ari Fleischer fehér házi szóvivő szerint hasznosabb lenne a fegyverzetellenőrök vizsgálódása, ha párhuzamosan több helyet is át tudnának kutatni, így kisebb lenne az esély kijátszásukra. Hans Blix, a nemzetközi erők vezetője egyelőre elutasította a javaslatot.

A Fehér Ház szóvivője egyelőre nem közölte, hogy a Bush-kormányzatnak milyen bizonyítékaik vannak. Egyesek szerint ezzel Irakot arra akarják kényszeríteni, hogy ők találják ki, mit tudnak az amerikaiak. Ha ugyanis Irak hamis adatokat közöl az ENSZ-szel, akkor az Egyesült Államok az általa feltételezett rejtekhelyekre irányíthatja a fegyverzetellenőröket. Ezzel pedig felgyorsíthatja a Husszein-rezsim elleni lépéseket. Az Egyesült Államok már felszólította az ellenőröket, hogy gyorsítsák az ellenőrzést.

Ürügy a háborúra

A határidő szorít. A Biztonsági Tanács 1441. számú határozata szerint Iraknak vasárnapig kell teljes és pontos feltáró nyilatkozatot tenni tömegpusztító, így vegyi- és biológia fegyvereiről. Az iraki vezetés eddig tagadta ezek létezését, és azt állítja, hogy az Egyesült Államok ezen ürüggyel kíván háborút indítani.

Amikor az iraki vezetés aláírta az 1991-es öbölháború tűzszüneti egyezményét, akkor elfogadta, hogy megsemmisítik a tömegpusztító fegyvereket. Négy évvel később egy magas rangú iraki vezető elismerte, hogy országa vegyi- és biológiai fegyvereket gyárt. Az ENSZ fegyverzetellenőrei utoljára 1998-ban vizsgálódtak az országban, amikor bizonyos berendezéseket kettős hasznosításúnak - polgári célokra és tömegpusztító fegyverek gyártására egyaránt alkalmasnak - minősítettek.

Halálos fegyver

A CNN információi szerint hatféle vegyi- és biológiai fegyvert gyártottak eddig a közel-keleti országban. Ezeket utoljára a nyolcvanas években, az Irán elleni háborúban vetették be. A mustárgáztól a bőr felhólyagosodik. A tabun ideggáz, izzadást, nehéz légzést, izomgörcsöt okoz, következményei halálosak. Megegyező a hatása a szarinnak, az egy fokkal súlyosabb cikloszarinnak és a VX-nek. Az Irak által az iráni háborúban használt legenyhébb biológiai fegyver a CS típusú könnygáz, amely nem halálos.