Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Nem találják az iraki vegyifegyvereket

Az Egyesült Államoknak szilárd bizonyítékai vannak, hogy Szaddám Husszein iraki diktátor tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik - jelentette be George W. Bush amerikai elnök. Iraknak vasárnapig kell beszámolnia fegyverprogramjáról, hogy teljesítse az ENSZ-határozatban foglaltakat.
Egyelőre semmi nyoma nincs annak, hogy az ENSZ fegyverzetellenőrei biológiai- vagy vegyifegyverek nyomára bukkantak volna az iraki sivatagban. Az elmúlt napokban al-Muszannában, Szaddám Huszein vegyi és biológiai programjának központjában, egy elhagyott helyen kutakodtak, ahol nem találták nyomát a titkos kísérleteknek.

Egyszerre több helyen

Az amerikai politikusok közben folyamatosan arról nyilatkoznak, hogy teljesen bizonyosak az iraki vegyi- és biológiai fegyverek létezésében. Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter szerint fontos, hogy Irak az ENSZ-határozat minden pontját betartsa. Hozzátette, hogy Iraknak vannak tömegpusztító fegyverei, ezért két út áll előtte: vagy beismeri, vagy folytatja a rejtegetést. Ari Fleischer fehér házi szóvivő szerint hasznosabb lenne a fegyverzetellenőrök vizsgálódása, ha párhuzamosan több helyet is át tudnának kutatni, így kisebb lenne az esély kijátszásukra. Hans Blix, a nemzetközi erők vezetője egyelőre elutasította a javaslatot.

A Fehér Ház szóvivője egyelőre nem közölte, hogy a Bush-kormányzatnak milyen bizonyítékaik vannak. Egyesek szerint ezzel Irakot arra akarják kényszeríteni, hogy ők találják ki, mit tudnak az amerikaiak. Ha ugyanis Irak hamis adatokat közöl az ENSZ-szel, akkor az Egyesült Államok az általa feltételezett rejtekhelyekre irányíthatja a fegyverzetellenőröket. Ezzel pedig felgyorsíthatja a Husszein-rezsim elleni lépéseket. Az Egyesült Államok már felszólította az ellenőröket, hogy gyorsítsák az ellenőrzést.

Ürügy a háborúra

A határidő szorít. A Biztonsági Tanács 1441. számú határozata szerint Iraknak vasárnapig kell teljes és pontos feltáró nyilatkozatot tenni tömegpusztító, így vegyi- és biológia fegyvereiről. Az iraki vezetés eddig tagadta ezek létezését, és azt állítja, hogy az Egyesült Államok ezen ürüggyel kíván háborút indítani.

Amikor az iraki vezetés aláírta az 1991-es öbölháború tűzszüneti egyezményét, akkor elfogadta, hogy megsemmisítik a tömegpusztító fegyvereket. Négy évvel később egy magas rangú iraki vezető elismerte, hogy országa vegyi- és biológiai fegyvereket gyárt. Az ENSZ fegyverzetellenőrei utoljára 1998-ban vizsgálódtak az országban, amikor bizonyos berendezéseket kettős hasznosításúnak - polgári célokra és tömegpusztító fegyverek gyártására egyaránt alkalmasnak - minősítettek.

Halálos fegyver

A CNN információi szerint hatféle vegyi- és biológiai fegyvert gyártottak eddig a közel-keleti országban. Ezeket utoljára a nyolcvanas években, az Irán elleni háborúban vetették be. A mustárgáztól a bőr felhólyagosodik. A tabun ideggáz, izzadást, nehéz légzést, izomgörcsöt okoz, következményei halálosak. Megegyező a hatása a szarinnak, az egy fokkal súlyosabb cikloszarinnak és a VX-nek. Az Irak által az iráni háborúban használt legenyhébb biológiai fegyver a CS típusú könnygáz, amely nem halálos.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!