Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Búvárok kutatják át Vegyi Ali főhadiszállását

2003.04.09. 12:02
Vegyi fegyverek nyomai után kutatnak brit búvárok Ali Hasszán al-Mazsid földalatti, vízzel elárasztott bunkerében.
Ali Hasszán al-Madzsid, más néven 'Vegyi Ali' Bászra melletti főhadiszállása már az 1998-as bombázások során is súlyos károkat szenvedett. Nemrégiben iraki informátorok segítségével egy a főépülettől elkülönítette bunkert találtak a helyszínen. A britek szerint a bunkert szándékosan árasztották el vízzel.

Kedden a brit alakulatok búvárai megkezdték az épület átvizsgálását, hogy vegyi fegyverek lehetséges nyomai után kutassanak. Eddigi jelentések szerint még nem sikerült vegyi vagy biológiai fegyverekre utaló nyomokat találni. Az egyik brit tiszt szerint ez azonban nem zárja ki, hogy az épületben, vízálló tartályokban esetleg találnak a tiltott fegyverek készítéséhez használt alapanyagokat, adta hírűl a BBC.

Vegyi Ali

A diktátor unokatestvére, Ali Hasszán al-Madzsid holttestét hétfőn találták meg a brit alakulatok. Az ötvenes éveiben járó Vegyi Ali Szaddám Huszein belső köreiben is az egyik legbrutálisabb figurának számított. Al-Madzsid tiszthelyettes és motoros futár volt az iraki hadseregben, mielőtt az 1968-as puccsban a Baász párt hatalomra jutott. Rövidesen tábornokká léptették elő, majd 1991-95 között az ország védelmi minisztere volt. A kurd lázadók elleni megtorló akciók során mintegy 100 ezer, többségében civil embert öletett meg. 1988 március 16-án parancsára mérges gázt vetettek be a kurd Halabdzsa település ellen, ahol körülbelül ötezren vesztették életüket. Vegyi Ali az 1991-es öbölháború után aktívan részt vett a Huszein ellen fellázadt síiták elleni megtorló akciókban is.