Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Felkötik Vegyi Alit

2007.06.24. 11:40
Kötél általi halálra ítélte az iraki legfelső bíróság Szaddám Huszein unokatestvérét, "Vegyi Ali"-t vasárnap Bagdadban az Anfal-hadművelet elrendeléséért. Rajta kívül Huszein egykori védelmi miniszterét és a fegyveres erők helyettes vezetőjét is halálra ítélték.

A vádak szerint 1987-ben és 1988-ban 182 ezer kurd halt meg és csaknem 3000 falvat tettek a földdel egyenlővé az Anfal-hadműveletben, amikor a lázadó kurdok ellen különféle ideggázokat és mustárgázt vetettek be. A vádlottak padján hat korábbi magas rangú iraki vezető ült Bagdadban, mindannyiukat népirtással vádolták.

Ali Hasszan al-Madzsid, becenevén Vegyi Ali tudta meg a vádlottak közül utoljára ítéletét: őt kötél általi halálra ítélték, csakúgy, mint Szultan Hashim al-Tai volt védelmi minisztert és Husszein Rashid al-Tikritit, a fegyveres erők egykori helyettes vezetőjét. Farhan al-Dzsuburi volt katonai hírszerzési parancsnokot és Szabir al-Duri egykori katonai hírszerzési vezetőt életfogytiglanra ítélték. Taher al-Ani, Moszul volt kormányzója ellen ejtették a vádakat bizonyíték hiányában.


Az 1988-as Halabzsa kurd város elleni ideg-, és mustárgáz-támadás 5000 ember életét oltotta ki

Az Anfal-hadművelettel kapcsolatos bírósági tárgyalás még tavaly augusztus 21-én kezdődött: akkor még ott ült a vádlottak padján Szaddám Huszein is, de a volt iraki diktátort december 30-án kivégezték.