Alfréd
-2 °C
2 °C

Gyanús konténereket találtak Kerbela mellett

2003.04.15. 06:39
Amerikai katonák az iraki Kerbela város közelében tizenegy gyanús konténert találtak, amely olyan mozgó laboratóriumok is lehettek, amelyekben vegyi és biológiai fegyvereket állíthattak elő.
A CNN hírtelevízió hétfő esti jelentése szerint Benjamin Freakly dandártábornok számolt be a gyanús konténerekről. A mobil laboratóriumokat a földbe elásva, egy lőszergyár közelében találták meg a 101. légi szállítású hadosztály katonái. A dandártábornok közölte, hogy a laboratóriumokkal együtt nagy mennyiségű dokumentumra is bukkantak, ugyanakkor a helyszínen semmifajta vegyi anyagot nem találtak.

Nem szóltak róla

A CNN értesülése szerint Irak 2000. után vásárolhatta a laboratóriumokat, a származási hely azonban nem ismert. Az amerikai hírtelevízió emlékeztetett arra, hogy az iraki vezetés nem tájékoztatta az ENSZ fegyverzetellenőreit a birtokában lévő mobil berendezésekről, amelyekről feltételezik, hogy azokban vegyi és biológiai fegyvereket állíthattak elő.

Mindez egyébként a CNN által idézett dandártábornok szerint újabb bizonyítéka annak, hogy a Szaddám-rezsim mind az ENSZ-t, mind az Egyesült Államokat meg akarta téveszteni.

Ez sem bizonyíték

A tábornok ugyanakkor hozzátette: az még mindenképp vizsgálatra szorul, vajon a hétfőn talált mozgó laboratóriumok valóban bizonyítják-e, hogy Irak tömegpusztító fegyverek előállításán munkálkodott.

A Bagdadtól délre fekvő Kerbela közelében talált mobil laboratóriumok valójában hatszor hat méteres fém konténerek, amelyek - mint a tábornok közölte - vontatókra és vasúti kocsikra egyaránt felállíthatóak. A talált dokumentumok összsúlya pedig meghaladja a 450 kilogrammot - közölte Benjamin Freakly.