Piroska
-2 °C
5 °C

Orosz fegyverszállítmányok érkeztek Venezuelába

2006.02.22. 07:09
Megérkeztek az első orosz fegyverszállítmányok helyi idő szerint kedden Venezuelába annak a széles körű caracasi fegyvervásárlási programnak a részeként, amely aggodalmat váltott ki Washingtonban, tovább növelve az Egyesült Államok és Venezuela között kialakult feszültséget.

Az első orosz szállítmányt néhány katonai szállító helikopter alkotta, amit további harminc helikopter, illetve több mint százezer Kalasnyikov típusú géppisztoly követ. Ezen túlmenően a haderő nagyszabású korszerűsítésébe kezdett Hugo Chavez venezuelai elnök Spanyolországtól és Brazíliától remél fegyvereket.

A venezuelai fegyverkezési program tiltakozást váltott ki Washingtonban. Az amerikai kormány azzal vádolta Venezuela államfőjét, hogy a térség destabilizálására törekszik. Az EgyesültÁllamok ezért igyekezett megakadályozni elsősorban a spanyol, illetve brazil fegyverszállításokat, hangoztatva, hogy azok amerikai gyártmányú technológiát tartalmaznak, így eladásukhoz Washington jóváhagyására van szükség.

A magát szocialista forradalmárnak nevező Chavez, aki Kuba egyik legszorosabb szövetségesévé vált, az elmúlt időszakban mind hevesebben bírálta George Bush amerikai elnököt. Élesen támadta az Egyesült Államok kül- és kereskedelempolitikáját, miközben a maga részéről igyekezett szorosabb kereskedelmi kapcsolatokat kialakítani dél-amerikai szomszédai mellett Iránnal és Kínával.

Ezzel egy időben a világ ötödik legnagyobb olajexportőrének számító Venezuela azzal fenyegette meg az Egyesült Államokat, hogy beszünteti az oda irányuló olajszállításokat, amennyiben a Bush-kormányzat keresztezi Caracas számításait. Az amerikai energiaimport mintegy 15 százalékát a venezuelai kőolaj teszi ki.