Izidor
0 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Az orosz hadiflotta Venezuelába tart

2008.09.22. 15:04
Orosz hadihajók indultak el Venezuela irányába, hogy csatlakozzanak az ott folyó hadgyakorlatokhoz. Ilyenre a hidegháború óta nem volt példa. A közös gyakorlat tovább rontja a két ország és az Egyesült Államok viszonyát.

Az orosz hajóhad, a nukleáris erővel is felszerelt, „Nagy Péter cirkáló” nevezetű hajó vezetésével, az Északi-sarkkörhöz közeli Szeveromorszki bázisról indult el. A hajók azért mentek a dél-amerikai országba, mert novemberben csatlakoznak majd egy hadgyakorlatokhoz.

Ez a hadgyakorlat felfogható az Egyesült Államokkal való szembenállásként is. Az USA egyébként is feszült viszonyban van mind Oroszországgal, mind pedig Venezuelával. Az orosz haditengerészet szóvivője elmondta, hogy helyi idő szerint reggel 6 órakor indul el a flotta, és előreláthatólag 15 ezer tengeri mérföld megtétele után jutnak el a rendeltetési helyükre. Két orosz bombázó is megérkezett repülőgyakorlatra a múlt héten Venezuelába.

Moszkva egyre jobban erősíti kapcsolatait Venezuelával és más latin-amerikai országokkal, ezzel együtt pedig Washingtonnal egyre feszültebb a kapcsolata. Caracas és Moszkva már aláírt katonai megállapodásokat, és kiterjedt kétoldalú együttműködést terveznek az energiaipar területén is.

Az egyébként sem felhőtlen orosz-amerikai viszony legutóbb akkor romlott meg látványosan, mikor az orosz hadsereg augusztusban katonailag is beavatkozott grúz-oszét konfliktusba. Az oroszok azóta sem hajlandók teljesíteni a nyugati államok azon kívánságát, hogy haderőiket vonják ki teljesen a kaukázusi országból. Az orosz-grúz konfliktus erősen megosztotta a világ államait. A nyugati országok, élükön Washingtonnal élesen elítélték Moszkva beavatkozását. Ukrajnában pedig a kormányzó koalíció szétesésének egyik kiváltó okának tartják azt, hogy Timosenko és Juscsenko eltérő véleményt képviselt az orosz beavatkozásról.

Az orosz miniszterelnök-helyettes, Igor Szecsin múlt héten Caracasban elmondta, hogy előreláthatólag öt orosz olajvállalat kezdi meg működését Venezuelában. A venezuelai elnök Hugo Chavez, aki ezen a héten látogat Moszkvába, vasárnap azt mondta, hogy Dél-Amerikának szükséges a szoros barátságra Oroszországgal, mivel ezzel látják biztosítottnak, hogy a térségben csökkeni fog Washington befolyása. A dél-amerikai elnök szerint Washington retteg Moszkvától. A venezuelai és a bolíviai baloldali elnökök kapcsolata sem valami fényes az Egyesült Államokkal, Evo Morales bolíviai elnök pedig Washington legnagyobb felháborodására szeptemberben Iránba is ellátogatott, és Ahmedinezsád elnökkel parolázott.

A hidegháború éveiben Latin-Amerika már egyszer vált ideológia csatatérré az Egyesült Államok és a Szovjetunió között.