Kémnek nézték az újságírókat az amerikaiak

2003.03.28. 21:53
Terroristának és kémnek néztek négy izraei és portugál újságírót a dél-irakban harcoló amerikaiak. Egyiküket megverték. Az újságírók szemtanúi voltak továbbá, hogy az amerikaiak megalázzák a hadifoglyokat.
Az izraeli közszolgálati televízió első csatornájának tudósítója, Dan Scemama péntek este megvádolta az amerikai katonákat, hogy izraeli és portugál újságírók négyfős csoportja "élete legborzalmasabb 48 óráját" élte át nekik köszönhetően.

Kémeknek nézték és megverték őket

Scemama a Jediót Ahronót című tel-avivi napilap munkatársának, valamint a portugál tévé egyik riporterének és operatőrének társaságában saját szakállára és amerikai akkreditáció nélkül lépte át Irak határát. Miután csatlakoztak egy Bagdadba tartó amerikai menetoszlophoz, szerdán egy amerikai egység útjukat állta és kihallgatta őket. Meztelenre kellett vetkőzniük és megmutatni, hogy nincs náluk pokolgép.

"Az amerikai katonák úgy döntöttek, hogy terroristák és kémek vagyunk, és így is kezeltek bennünket. A magyarázataink ellenére órákon át fegyvereikkel fenyegettek. Megtagadták tőlünk az ételt, és 36 órán át egyfolytában egy katonai járműben kellett ülnünk, mielőtt helikopteren átszállítottak volna bennünket Kuvaitba" - mesélte az izraeli tévében Scemama.

"Kuvaitban a katonák továbbra is gyanúsítottként bántak velünk, és megtiltották, hogy szót váltsunk egymással, a portugál újságírót pedig megverték" - folytatta.

Megalázták a hadifoglyokat

Amikor Irakból Kuvaitba szállították oket, Scemama látta, amint amerikai katonák megalázták iraki hadifoglyok mintegy 150 fős csoportját, akiknek a szabad ég alatt, a sivatagban kellett elvégezni szükségüket. "A katonák gúnyolták őket és szakadatlanul nevettek, és be kell vallanom, hogy abban a pillanatban egy fajta szolidaritást éreztem azokkal a foglyokkal" - tette hozzá.

Az AFP jelentése szerint összegzésképpen hangsúlyozta: "az amerikaiak mindent elkövetnek azért, hogy egyetlen újságíró se mozoghasson szabadon Irakban. Azt akarják, hogy minden Irakban tartózkodó újságíró mellett legyen egy összekötő tiszt, aki ellenőrzi a közvetített képeket, és kétség sem férhet hozzá, hogy ezért bántak velünk ennyire kegyetlenül" - húzta alá Dan Scemama.  • Hírek
  • Hírek