Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Reggeli vérengzés a halál háromszögében

2006.07.17. 10:54
A reggeli piacozás közben csaptak le az iraki civilekre a még ismeretlen támadók, akik előbb válogatás nélkül lőtték le az embereket, majd még pokolgépet is robbantottak közöttük.

Negyvenkét ember halt meg, további 33 pedig megsebesült hétfőn a Bagdadtól 30 kilométerre délre fekvő Mahmúdíja város egyik piacán, amelyet fegyveresek támadtak meg. A fegyveresek vaktában lövöldöztek és pokolgépet robbantottak az emberek között - jelentette az iraki rendőrség.


A piac látképe robbantás után

A terrorista támadás közép-európai idő szerint reggel 8 órakor történt a feszült légkörű, síiták és szunniták által vegyesen lakott kisvárosban, amely a halál háromszögének nevezett országrészben fekszik. A lövöldözésnek az első jelentések szerint 15 halálos és 25 sebesült áldozata volt, de ezt követte egy vagy több gépkocsiba rejtett pokolgép robbantása a zsúfolt piacon. A rendőrség azt állítja, hogy felvette a harcot a támadókkal.

A két iraki muzulmán felekezet fegyveresei közötti leszámolásoknak gyakori helyszíne Mahmúdíja, amelynek belvárosában inkább síiták, külvárosában inkább szunniták laknak. Egyelőre nem tudni, hogy a reggeli vérontást ki követte el. A terrortámadás mindenesetre annak az 1968-as államcsínynek az évfordulóján történt, amelynek eredményeképpen a Szaddám Huszein volt diktátor vezette szunnita Baasz Párt hatalomra került Irakban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!