Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Reggeli vérengzés a halál háromszögében

2006.07.17. 10:54
A reggeli piacozás közben csaptak le az iraki civilekre a még ismeretlen támadók, akik előbb válogatás nélkül lőtték le az embereket, majd még pokolgépet is robbantottak közöttük.

Negyvenkét ember halt meg, további 33 pedig megsebesült hétfőn a Bagdadtól 30 kilométerre délre fekvő Mahmúdíja város egyik piacán, amelyet fegyveresek támadtak meg. A fegyveresek vaktában lövöldöztek és pokolgépet robbantottak az emberek között - jelentette az iraki rendőrség.


A piac látképe robbantás után

A terrorista támadás közép-európai idő szerint reggel 8 órakor történt a feszült légkörű, síiták és szunniták által vegyesen lakott kisvárosban, amely a halál háromszögének nevezett országrészben fekszik. A lövöldözésnek az első jelentések szerint 15 halálos és 25 sebesült áldozata volt, de ezt követte egy vagy több gépkocsiba rejtett pokolgép robbantása a zsúfolt piacon. A rendőrség azt állítja, hogy felvette a harcot a támadókkal.

A két iraki muzulmán felekezet fegyveresei közötti leszámolásoknak gyakori helyszíne Mahmúdíja, amelynek belvárosában inkább síiták, külvárosában inkább szunniták laknak. Egyelőre nem tudni, hogy a reggeli vérontást ki követte el. A terrortámadás mindenesetre annak az 1968-as államcsínynek az évfordulóján történt, amelynek eredményeképpen a Szaddám Huszein volt diktátor vezette szunnita Baasz Párt hatalomra került Irakban.